30 snabba recept på 30 minuter eller mindre
minsta lästid
10 oktober 2025
Middag på 30 minuter eller mindre? Inga problem. Från en färgglad couscoussallad och en läcker tonfiskmacka till saftiga lammburgare – alla rätter på den här listan är fulla av smak och klara på bara en halvtimme. Perfekt för hektiska vardagskvällar, korta lunchraster, en spontan brunch eller när du vill ha god mat så snabbt som möjligt. Hemligheten? Smarta förberedelser och rätt verktyg. När KitchenAid-apparaterna sköter all strimling, hackning, mixning och blandning kan du skippa allt det tidskrävande och gå rakt på det roliga.
30 snabba recept på 30 minuter eller mindre
30 enkla recept att prova hemma
Det behöver inte vara tråkigt bara för att det går fort. Oavsett om du behöver få fram något på bordet direkt eller lite snabbt behöver förbereda morgondagens lunch är de här recepten klara inom kort, tack vare att KitchenAid-apparaterna sköter förberedelserna, utan att fuska med smaken.
Snabba recept med matberedare och hackare

Hacka enorma mängder grönsaker? Inte i dag. Med din matberedare som sköter det tråkiga kan du gå från ingredienser till lunch, brunch eller middag på nolltid. Oavsett om du vill ha en gyllene råraka, en rödbetssallad med sting eller glaserade morötter är dessa recept smakrika utan ansträngning.
1. Morötter med lönnsirapsglaze

Sidorätter tar inte alltid så stor plats. Den här? Den har kommit för att glänsa. Glansiga, tunt skivade morötter, karamelliserade kanter och en glaze med lönnsirap, vitlök och timjan som har den perfekta balansen mellan sött och salt. Det är ett tillbehör som ger lite guldkant, särskilt en vardagskväll.
2. Tonfisksmörgås

Enkelt? Ja. Ordinärt? Definitivt inte. Den här hemlagade tonfiskröran med örter är slät (men inte geggig), fräsch med smak av citron och fylld med salladslök och färsk persilja. Lägg den mellan två skivor surdegs- eller rågbröd eller i ett pitabröd, och plötsligt känns lunchrasten läcker.
3. Grekisk fetasallad

Salta oliver, söta körsbärstomater, krispig rödlök, en frisk citronvinägrett – den här färggranna och soldränkta fetaostsalladen har massor med goda grekiska smaker. Sväng ihop den på några minuter och servera med ett gott bröd.
4. Rödbetssallad

Det här är ingen vanlig grönsallad, utan det här är rödbetor när de är som bäst. Den här lättlagade sidorätten består av rejäla tärningar som lyfts av en krämig och smakrik blandning av dill och pepparrot, och den passar till allt från en bit grillat kött till din vegetariska favoriträtt.
5. Wokad tofu

Låt inte den långa listan med grönsaker i det här receptet avskräcka dig. När matberedaren hanterar allt skivande och strimlande blir den här wokrätten både krångelfri och smakrik. Släng i lite överblivet ris, tillsätt lite grillad tofu eller pak choi och avsluta med ett stänk srirachasås så har du en mumsig vardagsrätt.
6. Rårakor

När du vill ha potatis, men inte någon av de vanliga rätterna, kommer rårakorna till räddning. Dessa gyllene potatisplättar med lök är mjuka och lätta i mitten men härligt krispiga på utsidan. Hemligheten? Ett snabbt dopp på bara tio minuter i iskallt vatten när potatisen har strimlats är allt som krävs för att skölja bort stärkelsen och lyfta krispet. Toppa dem med en klick gräddfil eller stekt ägg och brunchen är klar.
7. Fiskburgare

Hamburgare som gör både barnen, de vuxna och ditt framtida jag nöjda? Klart! De här fiskburgarna går snabbt att förbereda, snabbt att steka och är lika goda direkt från frysen. Bönorna gör dem möra, röd currypasta ger smak och matberedaren gör det hela busenkelt. Middag mitt i veckan? Vi har det du behöver.
8. Coleslaw

Denna coleslaw är krispig, frisk och lagom krämig. Med yoghurt i stället för den klassiska majonnäsen blir dressingen härligt lätt, medan krispet från finstrimlad kål och morot ger dig något att tugga på. I korthet? Ett välsmakande tillbehör som är lätt att förbereda och passar lika bra till grillat som i en wrap en vanlig onsdag.
9. Vegetarisk gyoza

Dumplings är allas bästa vän. Det är en mångsidig rätt för alla tillfällen och kan tillagas på olika sätt: stekas, ångkokas eller kokas i en soppa. Du kan lätt anpassa fyllningarna med andra ingredienser. Ta bort fukten från grönsakerna för att undvika att de blir för blöta genom att antingen woka dem eller marinera dem i salt några minuter innan de sätts ihop.
10. Regnbågssallad

Den här knapriga och nyttiga salladen är inte bara iögonfallande, den är också klar att serveras på mindre än 15 minuter. Den krämiga yoghurtdressingen binder samman det hela, men om du ändå vill göra något lite extra kan du smula lite salt fetaost ovanpå.
Recept för köksmaskinen på 30 minuter eller mindre

Köksmaskinen är din kollega i köket som hjälper dig med mer än att blanda. Med rätt tillbehör kan den strimla kyckling, skiva potatis och vispa ägg. De här recepten lagar nästan sig själva och här finns allt från tacos med pulled chicken, fluffig äggröra och butternutfritters.
11. Pannkakor med salladslök
Pannkakor passar till mer än bara frukost och inte behöver de lönnsirap heller. De här smakrika skönheterna med salladslök är något helt nytt med kraftfull sesamolja och ett sting av chili. Dessutom görs de med surdegsrest, vilket är en vinst både för smaken och matavfallet.
12. Tacos med pulled chicken

Fredagstacon har nått nya höjder. Tack vare din köksmaskin är det enkelt att strimla en hel hög kyckling, så att du kan lägga mer tid på hemlagad guacamole, rödlök, koriander och alla kryddiga tillbehör. Snabbt, roligt och helt anpassningsbart – den här middagen ställer sig alla vid bordet bakom.
13. Zucchinifritters

Vill du smyga in lite mer grönsaker i vardagen? Dessa fritters försöker inte ens vara diskreta. De har gyllene krispiga kanter, är ostiga i mitten och görs av riven zucchini, vilket ger dem en perfekt balans mellan nyttigt och njutbart. Servera dem med yoghurt, fetaost eller tzatziki så kommer ingen undra var köttet är.
14. Tortilla de patatas

Den här spanska klassikern må se rustik ut, men den är mångsidig: till brunch, lunch, tapaskväll, till och med direkt från kylskåpet. I vanliga fall skulle du behöva skiva potatis i evigheter, men med lite hjälp från skärskivan är halva jobbet med gyllene och äggstinna godsaker avklarat innan stekpannan ens blivit varm.
15. Nötköttstartar med mozzarella

Du vet den där rätten på menyn som gör att du känner dig tjusig när du beställer den? Det är den här, men du gör den hemma utan knepiga knivkunskaper. Köttkvarnen gör det enkelt att förbereda nötköttet och får till den perfekta konsistensen varje gång. Toppa med ett moln av krämig mozzarellamousse, eller välj en guacamole om du vill skippa mjölken.
16. Butternutfritters

De kanske inte ser mycket ut för världen, men dessa fantastiska fritters är rena guldet. Den strimlade butternutpumpan blir vackert krispig och gyllene i pannan, medan muskot och timjan lyfter den till oväntade höjder med en blandning av sött och salt. Doppa dem i vitlöksyoghurt, så har du ett mellanmål med det lilla extra.
17. Lammburgare

Du skulle kunna köpa ett paket färdiga burgare i affären, men varför skulle du göra det när du kan svänga ihop dessa fräscha och kryddiga lammburgare på mindre än 30 minuter? De är saftiga, fullspäckade med örter och oändligt mångsidiga. De passar lika bra i ett luftigt bröd som på ett flatbröd med en klick yoghurt eller lite smulad fetaost. Värm grillen eller håll dig till spisen, oavsett vilket har du en vinnare.
18. Fluffig äggröra

Glöm allt du tror dig veta om äggröra. Från och med nu vispar du dem skummiga först, eftersom det är hemligheten bakom att få dem sådär lätta och fluffiga som på café. Du behöver inte ens anstränga dig, eftersom köksmaskinen gör det tunga jobbet. När äggröran är tillagad kan du lägga den på rostat bröd, bagels eller rårakor och toppa med det du har hemma: gräslök, ost eller en näve spenat.
Snabba recept med brödrost och vattenkokare

När brödrosten gör brödet perfekt krispigt och vattenkokaren snabbar upp matlagningen är dessa recept enkla utan att kännas simpla. Tänk dig bagels till lunch, rostat bröd med svamp och härlig couscous som är redo innan du ens har dukat bordet.
19. Couscous

Couscous går snabbt. Men rostad couscous? Det är smart. Ge den lite tid i kastrullen för att få en gyllene och nötig djup smak, innan kokande vatten från vattenkokaren gör resten. Servera den varm med grillade grönsaker eller kall med örter och fetaost.
20. Rostat bröd med rökt lax
Du har ätit rökt lax på en avokadosmörgås tidigare, men inte så här. Röran i chimichurri-stil ger smakrikt och örtigt sting som lyfter den här klassikern flera nivåer. Lägg den på ett varmt rostat bröd direkt från brödrosten och tillsätt kall lax så har du en brunchmåltid på några minuter.
21. Toastie med kyckling och röd paprika

Enligt receptet ska du använda focaccia, men det går bra med valfritt rejält bröd du har hemma. När den har fyllts med pesto, kyckling och söta ugnsrostade paprikor blir den härligt tillagad i smörgåshållaren.
22. Rostat bröd med färskost, gurka och lax

Vem anade att gurka kunde vara så här tjusig? Tunt skivad i fina strimlor som snurras ovanpå ett lager färskost och rökt lax ger den här klassiska smörgåsen det lilla extra. Strö över lite sesamfrön och en aning salt, så är du redo för en bistrobrunch.
23. Bagel med ägg och bacon

Utöver de vanliga ingredienserna – ägg, bacon och bagel – tar den krämiga avokadon den här amerikanska klassikern till en ny nivå. Ytterligare en uppgradering: lägg lite cheddar på bageln så fort den hoppar upp ur brödrosten så att den smälter in i varje liten grop. Så startar du dagen på bästa sätt.
24. Bagel med rökt lax
Knaprigt rostad bagel, färskost med örter, salt lax, behöver vi säga mer? Det är en kombination som helt enkelt funkar. Lägg till några skivor rödlök, lite kapris och en dillkvist för att få en bagel som passar på vilken tjusig brunch som helst.
25. Rostat bröd med svamp

En krispig skiva rostat surdegsbröd. Mustig svamp med smör. Och massor av vitlök och timjan. Det här är inte bara en rustik rostad smörgås, det är mat som lyfter humöret. Om du vill laga något enkelt som ändå känns lyxigt har du hittat rätt.
Blenderrecept

Oavsett om det handlar om att vispa en härlig pannkakssmet, en sammetslen pesto eller en bas för blomkålsris, så ser blendern till att du får god smak utan krångel. De här rätterna går fort att laga, men bjuder på gott om smak.
26. Bovetepannkakor med svampfyllning

Det här är inte vilka pannkakor som helst. Med en nötig grund på bovete och en fyllig svampfyllning är de lika mysiga som imponerande. Piffa till dem med örter eller lite matlagningsgrädde så behöver ingen veta hur lätta de var att göra.
27. Lyxiga bowls med currydressing

Lång ingredienslista, kort förberedelsetid: det blir inte bättre. Dessa bowls med massor av grönsaker tar hjälp av blendern för att röra ihop den kryddiga cashewdressingen, och sedan får den rostade blomkålen, groddarna och kornen göra grovjobbet för smak och krisp. Det är den sorts förberedelsemagi som får lunchen att kännas som en fest hela veckan.
28. Zucchininudlar

Varmt väder? Skippa värmen när du lagar mat och prova de här kalla zucchinistrimlorna. Du behöver inte använda spisen utan blandar dem direkt i en djärv och frisk pesto med miso och citron. Blanda i lite tärnad gurka och hackad broccoli, strö över lite hampafrön eller krossade nötter för att ge textur, och sen är lunchen redo att serveras.
29. Blomkålsris

Du hinner knappt blinka så är det klart. Så fort går det att laga det här blomkålsriset. Lägg bara buketterna i blendern så har du en lätt och luftig bas med få kolhydrater men stor mångsidighet på nolltid. Laga det, krydda det, tillsätt sås eller servera det som det är. Oavsett om du äter indiskt, tacos eller en spontan wok är den här basen redo för allt.
30. Pistagepesto
Det här är inte en klassisk pesto och det är just det som är grejen. Den här versionen med pistage är en aning sötare och grönare, och helt enkelt lite extra lyxig. Dessutom är det ett fantastiskt sätt att använda rester av örter som du har i kylen. Blanda den med pasta, bred den på en rostad smörgås eller ringla den över en sallad. Vad du än serverar briljerar den här peston.
KitchenAid Chef
— Dela vår passion för att skapa
På KitchenAid förenar vi människor som älskar matlagning och bakning, tillredning och skapande. I över 100 år har KitchenAid arbetat på uppdrag av varje kock där ute. Våra klassiska verktyg är gjorda med dig i åtanke – de öppnar dörren till nya möjligheter och hjälper dig att få ut mesta möjliga av din matlagning.

