27 vegetariska recept att äta från morgon till kväll
minsta lästid
02 juni 2025
Upplev härliga smaker och nya matlagningsmetoder med vegetariska rätter. Oavsett om du vill ha variation, hälsofördelar eller bara är nyfiken visar de här recepten hur delikata köttfria måltider är. Oavsett om du gör en fantastisk vegetarisk curry till middag eller en smakrik rödbetsdipp som är perfekt att dela kan KitchenAid vara en värdefull partner när du tillagar de här rätterna.
27 vegetariska recept att äta från morgon till kväll
Förstå skillnaden mellan vegetarisk och vegansk
Innan vi utforskar allt gott med grönsaker är det en sak vi behöver klargöra. Vegetariska och veganska rätter står ofta intill varandra på menyn, men de är inte samma sak. Så här skiljer de sig åt.
Vegetariskt
Vegetarisk kost hoppar över köttet – ingen fågel, ingen fisk, inget rött kött. Däremot inkluderar de ofta andra animaliska produkter, som mejeriprodukter, ägg och honung. Det finns några varianter:
Lakto-vegetarianer äter mejeriprodukter men inte ägg.
Ovo-vegetarianer äter ägg men inte mejeriprodukter.
Lakto-ovo-vegetarianer äter både mejeriprodukter och ägg.
Slutsatsen? Det är ett flexibelt och för många ett enkelt sätt att minska på köttkonsumtionen samtidigt som man kan njuta av ost, smör eller en omelett.
Veganskt
Vegansk kost handlar helt om växter. Det innebär inget kött, inga mejeriprodukter, inga ägg, ingen honung och inga animaliska ingredienser som gelatin. Målet? Ett sätt att äta som är helt växtbaserat från frukost till dessert. Det kanske låter strikt, men med rätt ingredienser kan det vara fylligt, krämigt och mättande.
Smakrika salladsrecept som innehåller mer än bara grönt
Sallader är ett fantastiskt sätt att njuta av vegetarisk mat. Men om din bild av en sallad är gröna blad och en dressing får du vara beredd på att bli överraskad. Dessa rätter är djärva, ljusa och gjorda för att imponera. Tänk dig inlagda grönsaker, rostade brödbitar, krämig burrata och till och med pumpastrimlor. Oavsett om du förbereder veckans luncher eller ska slänga ihop något lite snabbt får de här recepten nyttig mat att kännas allt annat än tråkig. Och med din matberedare eller köksmaskin med grönsakssvarven, Fresh Prep skivnings-/strimlingsdelen eller matberedaren som tillbehörgår det på nolltid att skiva, riva eller strimla grönsakerna.
1. Sallad med fänkål, tomat, gurka och bröd

Alla sallader behöver inte grönsallad. Den här somriga rätten är full av strukturer och innehåller färsk gurka, saftiga tomater, knapriga bitar av rostat bröd och en ton av anis från tunt skivad fänkål. Släng i några kikärter eller smulad fetaost så har du en rejäl lunch.
2. Asiatisk sallad med gurka, morot och ingefära

Det här är din genväg till smakerna från asiatisk gatumat. Syrlig snabbinlagd gurka och rödlök, knapriga morotsstrimlor och skruvar av nashi får liv av en dressing på miso, lime och ingefära. Servera med wokad tofu eller dumplings så har du allt du behöver.
3. Vårsallad
När tallriken är grönare än din trädgård vet du att du har gjort ett bra val. Men färg är inte det enda du får med den här salladen. Varje tugga sprudlar av textur och kontraster – från den krispiga babygem-salladen och de knapriga sockerärterna till den mjuka och krämiga burratan och de krossade pistaschnötterna på toppen. Avsluta med ett stänk av citron och olivolja för något lätt och elegant utan ansträngning.
4. Betsallad

Om rödbetor hade ett partytrick skulle det vara att förvandla ett antal blygsamma ingredienser till något som är så här färggrant och smakrikt. På 20 minuter har du en krämig och mustig sallad med dill, rostade fänkålsfrön och ett fräckt tillskott av inlagd pepparrot. Den har kraft och doft och passar perfekt med en skiva rågbröd för att samla upp alla de mumsiga grönsakerna.
5. Pumpa- och fänkålssallad med mynta och balsamvinäger

Det här är allt annat än ordinärt. Den här färgglada salladen omfamnar kontrasterna: pumpaskruvar i mjukt orange möter fänkålens milda bett, medan färsk mynta lyfter hela rätten med en aning grönt. Pekannötter och frön ger krisp, tranbär ger skärpa, och amaretti-toppingen du kan lägga till? Nu kan vi börja snacka.
Oemotståndliga vegetariska recept till nästa brunch eller lunch
Brunch eller lunch på vegosätt? De här recepten gör det enkelt. Några är snabba och lätta, andra lite lyxigare. Det finns spröd smördeg, smält ost, nötiga pannkakor och till och med fluffigt japanskt hembakat mjölkbröd om du känner för ett projekt. Oavsett om du lagar mat till dig själv eller delar med ett bord fullt av vänner hittar du rätter som ger färg, smak och stil till måltiden. Och när köksmaskinen, matberedaren eller blendern gör det hårda arbetet kan du ha maten på bordet innan någon hinner fråga vad det blir till lunch.
6. Minipaj med zucchini

Den här minipajen med zucchini har en ljuvlig balans mellan spröd smördeg och luftig fyllning. Det gyllenbruna och krispiga skalet gör plats för en fyllig, krämig fyllning med zucchini, purjolök och lite muskot som framhäver deras naturliga sötma. Oavsett om du kallar dem minipajer eller tjusiga vegetariska pajer kan du vara säker på en sak: de kommer gå åt fort.
7. Bovetepannkakor

Har du planerat brunch? Vi har det du behöver. De här mjuka och nötiga pannkakorna är en barnlek att laga och passar bra ihop med allt du vill ha som är smakrikt. Tänk dig fräst spenat, svamp, en klick gräddfil eller lite riven ost. De är rejäla, nyttiga och helt glutenfria, vilket gör dem populära oavsett vem du har vid bordet.
8. Tamago Sando (japansk äggsmörgås)
Vill du ha ett matlagningsprojekt till helgen? Då är denna tamago sando något för dig. Allt börjar med fluffigt, sött japanskt mjölkbröd som du bakar själv och sedan blir det ännu bättre med en fyllig, silkeslen äggsallad gjord på hårdkokta ägg, japansk majonnäs, smör och välsmakande gräslök. Det tar lite tid, särskilt när det ska jäsa över natten, men varje tugga är värd det.
9. Smakrik Dutch baby med späda ruccolablad

Överdådig brunch med minimal ansträngning. Denna smakrika Dutch baby reser sig som genom magi i ugnen, så att du får en gyllene pannkaka med frasiga kanter och en mjuk och luftig mitt. Fyll den med en pepprig ruccolasallad som smaksatts med en syrlig vinägrett och toppa med getost, soltorkade tomater och strössla med knapriga solrosfrön. Det här är den typen av rätt som ser avancerad och lyxig ut men som nästan inte kräver någon ansträngning alls.
Mättande vegetariska middagsrecept för alla veckodagar
Vem säger att det krävs kött för att vara mättande? Dessa vegetariska huvudrätter är värmande, fulla av smak och helt köttfria. Från krispiga flammkuchen och krämiga gratänger till fräcka vegetariska hamburgare och pasta som görs helt från grunden – här finns något köttfritt för vad du än är sugen på. Och när köksmaskinen och matberedaren gör det hårda arbetet är de dessutom lätta att laga.
10. Pasta Alfredo med blomkål

Upplev den fylliga smaken av Pasta Alfredo på ett helt nytt sätt med grönsaker. Varken ost eller smör i sikte. Blomkål är den oväntade hjälten här, mixad till en blank sås med fräst lök, vitlök och lite smakrik näringsjäst. Avsluta med att pudra på muskot och en näve persilja så är det klart: all den härliga känslan i klassikern, fast helt växtbaserat.
11. Vegansk burgare med svarta bönor och havre

Om du tror att växtbaserad mat inte kan tillfredsställa längtan efter en hamburgare får du tänka om. Den här veganska burgaren träffar helt rätt: kryddig, rökig, mättande och uppiffad med lite lime. Biffarna av svarta bönor och havre håller formen och är redo att toppas med knapriga tillbehör och täckas med chipotlesås. Servera den med pommes frites av sötpotatis och hugg in.
12. Sötpotatisgnocchi med brynt smör och honung

Har du aldrig gjort gnocchi tidigare? Då kanske det är dags nu. Använd KitchenAid-köksmaskinen till knådningen så kan du göra dessa luftiga och mjuka sötpotatisgnocchi på nolltid. Ge dem en fin yta i brynt smör med salvia, vitlök och pinjenötter. Ringla sedan honung över och avsluta med en näve babyspenat och eventuell vegansk hårdost. Det är sött, smakrikt och väldigt imponerande.
13. Flerkornsburgare med rödbetor och bönor

Härligt röda biffar med gott om smak. De här vegetariska burgarna är inte bara fina, de är även späckade med vuxna godsaker – quinoa ger struktur, tahini skapar fyllighet och frön lägger till en subtil och tillfredsställande knaprighet. Lägg till kryddig majonnäs eller vitlöksaioli så kommer du inte ångra dig.
14. Färsk fettuccini med svamp, grönsaker och valnötter

Är du sugen på något mysigt, fylligt och helt vegetariskt? Det hittar du här. Härlig hemlagad pasta med en välsmakande, mustig sås med valnötter och lite svartpeppar på toppen. Perfekt för en middagsbjudning eller för att lyxa till det på helgen.
15. Flammkuchen

Du kan se det som Tysklands svar på pizza, fast knaprigare och krämigare. Och i det här fallet: med mindre kött. Denna vegetariska flammkuchen skippar baconet men behåller allt det goda: spröd smördeg, gräddfil, gyllene karamelliserad lök, en aning rosmarin och lite honung. Vill du sätta din egen knorr på den? Prova att tillsätta rostade paprikor, sauterad svamp eller spenat.
16. Spagetti på äggula med wokad sparris

Hoppa över vitorna och behåll guldet – det är hemligheten bakom den här fylliga pastadegen som görs med endast gulorna. Den är mjukare, smidigare och lenare än någon pasta du kan köpa i butik. Tillsätt wokad sparris, ringla över teriyaki och lägg till en aning vitlök och chili, så har du en middag som känns som kockens specialitet.
Grönsaksfavoriter från hela världen
Samma gamla vegetariska rätter om och om igen? Inte nu längre. De här rätterna har inspirerats av japansk sushi, indisk curry och falafel från Mellanöstern för att lägga till något nytt i dina standardrätter och övertyga även de mest bestämda köttätarna. Med hjälp av köksmaskinen, tillbehören, vattenkokaren och blendern som pålitliga partner kan du fokusera på det roliga: att utforska djärva smaker från hela världen.
17. Vegetarisk lasagne

Det är lasagne, fast utan pastan. Den här lättare versionen ersätter de traditionella pastaplattorna med tunt skivad zucchini som läggs i lager med mozzarella och en krämig tomat- och fetaostsås. Toppad med extra mozzarella och basilika är den precis lika mättande, men du slipper kolhydratskraschen.
18. Vegetarisk sushi

Vem har sagt att sushi bara är rå fisk? Den här sushin är fylld med härliga grönsaker och har lager med struktur och smak, så att den imponerar även utan fisk och skaldjur. Avokadon är krämig, smörgåskrassen ger något att tugga på och de knapriga grönsakerna gör att varje rulle känns fräsch. Har du inte gjort sushi förut? Dessa rullar är enkla, tillfredsställande och lagom att börja med.
19. Vegetarisk couscous

Du har antagligen lagat couscous förut, men har du någonsin rostat den först? Det här enkla steget gör stor skillnad och lyfter fram en nötigare smak och lite mer tuggmotstånd. Blanda ner lite söta russin, pressa över citronsaft och tillsätt en näve örter, så har du en vegetarisk rätt med inspiration från Medelhavet som passar bra med det du önskar, som halloumi, tofu eller kikärter.
20. Falafel

Bli inte lurad av namnet – köttkvarnen är din räddare för att göra falafel. Släng ner kikärter, färska örter och smakrika kryddor, så får du falafel med perfekt struktur varje gång utan kladd eller ansträngning. Servera dessa krispiga men ändå möra proteinfyllda bitar i en wrap, på en sallad eller direkt från stekpannan med en klick yoghurtsås.
21. Grönsakscurry

Med det här receptet på grönsakscurry kan du verkligen imponera utan att ens behöva gå till affären. En krämig och nötig sås på cashewnötter som är full av värmande kryddor och passar perfekt till allt du hittar i grönsakslådan. Sötpotatis, spenat, frysta ärtor, den där ensamma röda paprikan – bara att slänga i. Avsluta med citron och koriander, så har du en rätt med låg arbetsinsats men hög belöning.
Vegetariska dipp- och såsrecept som gör varje tugga bättre
Stora smaker måste inte komma från komplicerad matlagning. Dessa djärva grönsaksdippar och såser visar att en blender eller matberedare, ett antal bra ingredienser och några minuter är allt som krävs. Från vegansk majonnäs och nötig pesto till sammetslen jordnötssås och örtrik vinägrett – alla lyfter de dina vegetariska rätter på nolltid.
22. Vegansk majonnäs med silkestofu

Älskar du majonnäs men vill avstå från äggen? Då är den här växtbaserade versionen något för dig. Silkestofu gör resultatet slätt och sammetslent, medan citronsaft och vinäger ger den rätta knorren. Det är ett måste i kylen för allt från smörgåspålägg till salladsdressing eller vegetariska dippar, även om du inte är vegan.
23. Enkel vinägrett
En skål, en blender, lite färska örter och några basvaror från skafferiet är allt du behöver för att trolla fram den här läckra vinägretten. Den passar perfekt till allt från bladgrönsaker till ugnsstekta grönsaker. Den går att anpassa i det oändliga bara genom att justera kryddningen efter ditt humör, och den är lika god den tredje dagen som när den är nygjord. Enkelt, mättande och redo när du är det.
24. Jordnötssås

Hjältarna bakom den här beroendeframkallande såsen? Fylligt jordnötssmör och silkeslen kokosmjölk. Tillsammans ger de en perfekt balans mellan sött och salt. Tillsätt lite limesaft, en skvätt äppelcidervinäger och kanske lite hetta från sriracha, så har du ett resultat du vill äta med sked. Serveringstips: prova att ha såsen till wokade grönsaker, över grynrätter eller som dipp till nygjorda vårrullar.
25. Dipp med rostad vitlök, spenat, citron och cashewnötter

Ljusgrön med härliga bitar och full av sådant som är bra. Föreställ dig fyllig, långsamt rostad vitlök, färsk spenat, frisk citron och krämiga cashewnötter som blandas i ett proteinspäckat pålägg som gör råa grönsaker och grillat flatbröd till riktiga godsaker. Allt är växtbaserat och lätt att förvara.
26. Rödbetshummus

Om den får en klarrosa färg har du gjort rätt. Det är rödbetan som visar upp sig, inte bara med sin färg utan även med sin smak. Den ger den här dippen en behaglig grund med jordig ton, medan citronen ger fräschör och tahini lägger till ett nötigt avslut. Krämig, kraftfull och fullpackad med smak.
27. Medelhavsdipp med vita bönor

Vita bönor kan mycket väl vara den lågmälda stjärnan i vegetarisk matlagning. Och den här dippen är beviset. Den mixas tills den är silkeslen och är en perfekt grund för syrlig fetaost och färska hackade örter som gräslök, rosmarin eller timjan. Tänk dig ett möte mellan krämigt och kraftfullt med en rustik medelhavskänsla – perfekt för att dippa och skicka runt vid nästa bjudning.
KitchenAid Chef
— Dela vår passion för att skapa
På KitchenAid förenar vi människor som älskar matlagning och bakning, tillredning och skapande. I över 100 år har KitchenAid arbetat på uppdrag av varje kock där ute. Våra klassiska verktyg är gjorda med dig i åtanke – de öppnar dörren till nya möjligheter och hjälper dig att få ut mesta möjliga av din matlagning.