Skip the navigation
Sötpotatisgnocchi med brynt honungssmörsås

Sötpotatisgnocchi med brynt honungssmörsås

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid Chef
Import-Recipe - Sweet Potato Gnocchi with Brown Butter Honey Sauce
Sötpotatisgnocchi med brynt honungssmörsås

Dessa färgglada, välsmakande och smakfulla sötpotatisgnocchi är rena smakexplosionen. Överraskande lätta att göra och tillagas från grunden med en köksmaskin från KitchenAid.

Duration
Totalt1h20
Förberedelser1h
Tillagning20min

Redskap

STAND_MIXERSTAND_MIXER

Ingredienser

2-3

sötpotatis

1 stor (225g)

bakpotatis

1

äggula

1 tsk

salt

210 g

mjöl

30 g

vetemjöl

85 g

smör

3

vitlöksklyftor, finhackade

70 g

pinjenötter

1 tsk

färsk salvia, finhackad

85 g

honung

150 g

babyspenat

färskriven parmesan (efter önskemål)

Steg för steg

  1. Förvärm ugnen till 220 °C. Dela potatisarna på mitten och lägg dem med snittytan nedåt på en bakplåt. Sätt in i ugnen och tillaga tills de är mjuka igenom. Det tar ca 35 minuter. (Obs! Det tar längre tid för potatisen att tillagas).

  2. När potatisen är tillagad och har svalnat tillräckligt för att hantera, skalar du av skinnet och slänger det.

  3. Lägg potatisarnas innanmäte i köksmaskinen och montera flatblandaren. Börja på hastighet 2, öka sedan hastigheten till 6 och mosa potatisarna i 30 sekunder.

  4. Byt ut flatblandaren mot degkroken. Tillsätt salt och äggula och sätt sedan köksmaskinen på hastighet 2. Tillsätt mjölet i köksmaskinen, ungefär en fjärdedel i taget, medan du blandar. När det tillsatta mjölet har blandats in tillsätter du genast nästa del. Stäng av maskinen när den sista delen har blandats in. Degen ska vara lite klibbig, men om den är för kladdig för att hantera tillsätter du ytterligare 30 g mjöl innan du tar upp den ur skålen.

  5. Mjöla händerna lätt och ta upp degen från köksmaskinen. Knåda degen försiktigt på en lätt mjölad yta tills degen går att arbeta. Dela degen i sex lika stora bitar. Bearbeta en bit i taget och rulla degen till en tunn cylinder som har en diameter på ca 1–1,5 cm. Skär cylindern på längden i bitar som är 1–1,5 cm. Rulla sedan varje bit över spetsarna på en gaffel (eller på en gnocchi-platta) för att göra fördjupningar i dem.

  6. Koka upp en stor kastrull med vatten och tillsätt 1 tesked salt. Koka gnocchin i omgångar i 4–5 minuter eller tills gnocchin flyter på ytan. Använd en hålslev för att överföra gnocchin till en ren plåt med kant. Låt svalna helt.

  7. Smält smöret i en stor kastrull på medelhög värme. När det har smält sänker du värmen till medel och låter smöret tillagas i ca 3 minuter, tills smöret är gyllenbrunt och har en nötig doft (snurra kastrullen då och då). Öka värmen till medelhög, tillsätt finhackad vitlök, pinjenötter och salvia. Rör om så att de täcks jämnt av smöret. Rosta i 1–2 minuter, rör om då och då.

  8. Lägg gnocchin i kastrullen. Rör försiktigt så att de täcks jämnt av smöret och tillaga utan lock i 1 minut. Tillsätt honungen, rör om igen och tillaga i ytterligare en minut. Tillsätt slutligen babyspenaten, lägg på ett lock och låt den mjukna i ca 1 minut. Ta bort locket från pannan och rör ned spenaten i blandningen.

  9. Stäng av värmen, täck gnocchin med färskriven parmesan och servera omedelbart med flingsalt, nymalen peppar och mer parmesan.