Tips och recept för att hjälpa dig att äta gott hela veckan
4 minuters läsning
28 februari 2024
Fullt upp och knappt med tid att laga mat? Då kan det vara rätt lösning för dig att laga måltiderna i förväg. Det hela är enkelt. Du förbereder måltider i förväg – oftast på helgen – och portionerar ut dem till senare i veckan. Det är ett bra sätt att kunna äta nylagad, balanserad mat utan att behöva laga mat varje dag. Och som extra bonus? Du sparar tid, minskar matavfallet och behöver aldrig undra vad du ska hitta på till middag igen. Allt som krävs är lite planering och gott om tid för förberedelserna. Men inte ens då behöver det ta flera timmar. Jobba bara med KitchenAids blender, matberedare och köksmaskin så går processen snabbt. Vill du testa att förbereda måltiderna i förväg? Eller bli ännu bättre på det? Här är några tips och recept att komma igång med.
Tips och recept för att hjälpa dig att äta gott hela veckan
Så förbereder du måltiden i förväg: 4 tips
1. Planera. Planera. Planera.
Vill du förbereda maten som ett proffs? Eller är det första gången du gör ett försök? Till att börja med behöver du två planer: en för själva menyn och en för de faktiska förberedelserna.
Gör en lista för menyn: Sätt dig med penna och papper och skriv ner vad du vill äta i veckan. Gör sedan en lista med alla ingredienser du behöver, gå till mataffären och håll dig till listan.
Planera förberedelserna av måltiderna: När du har bestämt dig för menyn bestämmer du en dag och en tid när du ska förbereda måltiderna. Tänk igenom hur mycket tid du behöver för att skära och tillaga allt på menyn och avsätt den tiden.
2. Utnyttja alla ingredienser maximalt
På stressiga veckokvällar har du inte alltid tid att komma på nya, spännande rätter att laga. Men när du lagar mat i förväg avsätter du tid för det. Det är ett perfekt tillfälle att tänka kreativt kring ingredienserna. Så sätt igång och experimentera med olika spannmål, proteiner och grönsaker. Lek med konsistens, färg och smak. Maten blir inte bara spännande och variationsrik, utan den blir också balanserad.
3. Laga mat i stora satser
Det hela är enkelt. Målet är att få ut många portioner av en enda matlagningsomgång. Fördubbla mängden på det du nu lagar. Eller tredubbla den till och med. Tänk bara på att den metoden fungerar bäst för rätter som går bra att frysa och värma upp igen.
4. Förvara maten i rätt slags behållare
Nu när du har ansträngt dig för att förbereda måltiderna ska du också se till att förvara dem på rätt sätt. Rätt matbehållare gör stor skillnad. Välj behållare i glas eller BPA-fri plast som är mikrovågssäkra, tål att frysas och är lätta att göra rent. Gillar du sallader eller andra rätter som är känsliga för fukt? Då är en matlåda med fack ett måste. Med en sådan håller sig salladen fräsch och krispig.
Verktyg som gör det enkelt att laga mat i förväg
När vi lagar mat i stora satser blir det mycket att hacka, skiva och blanda samman – men det behöver inte vara något problem. Nyckeln till en smidig process är att ha rätt utrustning. Koppla bara in rätt verktyg så går allt snabbare:
Blender: gör det enkelt att förbereda många portioner av en välmixad soppa.
Foodprocessor: det behöver inte ta timmar att hacka och skiva stora högar med grönsaker. KitchenAid-matberedaren kan användas för att mala kött och knåda deg.
Köksmaskin: blanda stora satser med kaksmet med en köksmaskin, eller bearbeta andra typer av ingredienser med olika tillbehör.
11 förslag på måltider att förbereda inför veckan
Är du osäker på i vilken ände du ska börja med menyn? Eller är du på jakt efter några nya rätter att lägga till i ditt rullande matschema? Här är 11 recept på rätter som passar perfekt att förbereda som matlådor. Det är enkelt att laga dem i en stor sats. Det betyder att du också lägger mindre tid sammanlagt på att laga mat och diska. De är enkla att portionera ut och förpacka styckvis. Och med hjälp av dina KitchenAid-apparater kan du jobba betydligt snabbare den dagen när du gör förberedelserna.
Tips för förberedelse av frukost
1. Granola
Hemligheten bakom en smidig morgonrutin? Ha ett stort lager med den här läckra nötgranolan i skafferiet. Häll bara upp lite i en skål och toppa med din favoritfrukt och fil eller yoghurt. Variera den genom att komplettera med olika toppings för olika dagar.
2. Matchapannkakor
Pannkakor på en vardag? Absolut. Med rätt förberedelser kan du fixa iordning de här härligt gröna pannkakorna på ett huj. Tänk bara på att förvara dem rätt på förberedelsedagen. Låt först pannkakorna svalna, lägg dem sedan bredvid varandra – inte staplade på varandra – på en plåt och stoppa in dem i frysen. När de är frysta lägger du över dem i en lufttät behållare.
3. Enkelt bananbröd
Lättlagat, nyttigt och näringsrikt. Risken är stor att du vill njuta av det här havrepackade bananbrödet varenda dag i veckan. Och när det ingår i din meny som du lagar i förväg är ju inte det något problem! Se bara till att förvara det på rätt sätt. Skiva det, slå in det i plast och lägg i en lufttät behållare i kylskåpet om du tänker äta upp det inom en vecka. Om inte ska du frysa in det direkt. När du sedan vill äta det kan du tina upp det i KitchenAid-brödrosten.
Tips för förberedelse av lunch
4. Soppa med rostad blomkål och curry
Har du en intensiv arbetsvecka framför dig? Gör en stor kastrull med den här smakrika soppan med ugnsrostad blomkål och curry, dela upp den i mindre portioner och så är allt klart: lunchen för de närmaste dagarna är grejad, eller för ännu längre fram om du fryser in lite.
5. Färgglad sallad
Att förbereda en måltid blir inte enklare än så här. Med KitchenAid-matberedaren kan du hacka och skiva alla grönsaker som ingår i den här krispiga, färgglada salladen på nolltid. Förvara dem sedan i en lufttät behållare eller var för sig i en matlåda med fack. Förvara även dressingen separat.
6. Sparrispaj
Den här läckra sparrispajen är enkel att dela upp och förpacka i portioner, och den är ännu enklare att göra om du kopplar in köksmaskinen. Paj och matlagning i förväg är en perfekt kombination – ta bara en pajbit på morgonen innan du går hemifrån och ge dig själv en klapp på axeln vid lunchtid.
Mellanmål
7. Müslibar
Höj nivån på dina snacks med de här smarriga müslibarerna. De är söta, nyttiga och har lång hållbarhet. Förvara dem i kylskåpet så är det bara att ta fram en när du blir lite småsugen.
8. Morotsbollar
Behöver du lite energitillskott? De här näringsrika morotsbollarna stillar suget och är nyttiga. Gör en hel sats med dem på nolltid med KitchenAid-matberedaren. Perfekta att ha med till jobbet, skolan eller på utflykten med barnen.
Tips för förberedelse av middag
9. Chili con carne
Lika tryggt och välsmakande som hemma hos mormor. Men inte nog med det. Den här smakrika chiligrytan kan serveras med ris, som wrap i ett flatbröd eller spridas ut över en hög tortillachips. Samma chiligryta. Olika måltider. Det är en helt perfekt måltid att laga i förväg.
10. Flerkornsburgare med rödbetor och bönor
Middagen går som i en handvändning när du kan plocka fram de här näringsrika vegoburgarna så fort du vill. Se till att frysa in dem råa. I frysen kan du förvara dem i upp till tre månader. När det är burgardags tillagar du dem direkt från frysen i en stekpanna med olja, eller sprayar dem med lite matolja och stoppar in dem i ugnen i 30 minuter i 150 grader.
11. Curry med potatis, blomkål och gröna bönor
Vi ska inte förneka det: den här listan med ingredienser är lång. Men desto större anledning att göra en stor sats av den här mättande currygrytan på en och samma gång. Dela upp den i portioner och frys i lufttäta behållare. Sugen på curry ikväll? Värm bara upp den och servera med jasminris, naan eller flatbröd.
KitchenAid Chef
— Dela vår passion för att skapa
På KitchenAid förenar vi människor som älskar matlagning och bakning, tillredning och skapande. I över 100 år har KitchenAid arbetat på uppdrag av varje kock där ute. Våra klassiska verktyg är gjorda med dig i åtanke – de öppnar dörren till nya möjligheter och hjälper dig att få ut mesta möjliga av din matlagning.