Guide till portafilter för dig som gillar espresso

Victoria Woodward

UK

Här är allt du någonsin velat veta om portafilter och filterkorgar. Dessa små kaffeverktyg är utan tvekan de viktigaste delarna av din älskade espressomaskin.

Vad består den perfekta espresson av?

Baristor har många tips och tricks för att göra den perfekta espresson, men i slutändan handlar en god kopp om hur det malda kaffet sitter i espressomaskinen.
 
Portafiltret, portafilterkorgen och sättet du packar pulvret i korgen avgör hur espresson blir.
 
Lär dig hur du gör en espresso hemma >

Först och främst: Vad är ett portafilter?

Portafiltret (även kallat portahållare) är enheten med handtag som espressomaskinen pumpar in vatten i. Portafilterkorgen med kaffepulvret sitter inuti den. Vi har alla sett baristan sätta portafiltret i maskinen med handtaget och önskat att vi fick prova.

För en perfekt espresso ska du använda jämnt malet kaffe och pressa, eller ”packa”, det i portafilterkorgen. För att göra det så enkelt som möjligt att göra det här viktiga steget rätt hemma har portafiltret på våra espressomaskiner en unik platt bas. Basen har infällda pipar så att du får en stabil grund att trycka ner pulvret på och därmed en konsekvent jämn packning.

Visa espressomaskinen >

Stainless steel Artisan espresso machine

Espressomaskin – Artisan

Två smarta temperatursensorerJa
Platt, kommersiellt portafilter Ja
Förinfusion med lågt tryckJa
Medföljande tillbehörJa
Färger7
Material i huvudenhetRostfritt stål
Garanti5 år

Black espresso machine

Espressomaskin

Två smarta temperatursensorerJa
Platta, kommersiella portafilterJa
Förinfusion med lågt tryckJa
Medföljande tillbehörJa
Färger
Material i huvudenhetHållbar plast
Garanti2 år

Varför packningen är så viktig

Varför tjatas det så mycket om packning? Jämnt komprimerat kaffe skapar motstånd, så vattnet måste jobba hårt för att komma igenom. Det skapade trycket pressar ut oljorna ur pulvret, vilket ger en intensiv, autentisk espressosmak.

Om pulvret är ojämnt rinner vattnet förbi det och bryggningen blir smaklös och vattnig i stället för fyllig.

Gillar du crema? Bra packning är även nyckeln till att få ett härligt ljusbrunt skum ovanpå espresson.

Vad är crema i kaffe?

Vad gör portafilterkorgen?

Det är där espressomagin sker, när vattnet träffar bönorna och smaken pressas ut.

Vattnet passerar in i filterkorgen, genom det malda kaffet och in i koppen. I espressomaskinen från KitchenAid är korgarna särskilt utformade för att användas vid det höga tryck som skapas av den italienska pumpen på 15 bar, med bönor som mals specifikt för espresso.

Om du mal dina egna kaffebönor hemma kan du experimentera med små förändringar i malningsstorleken för att justera smaken på espresson.

Utforska vår kaffekvarn >

Välja storlek på portafilterkorgen

Storleken på kaffefilterkorgen du väljer beror på vilken typ av espressodryck du är sugen på.
 
Om du dricker ren espresso väljer du förmodligen en enda korg.
 
En cappuccino eller en latte görs antingen med en enkel eller dubbel espresso toppad med ångad mjölk och mjölkskum. En flat white görs på en dubbel espresso, så välj dubbelkorgen.
 
Så här skummar och ångar du mjölk >

Ska jag välja en portafilterkorg med enkel- eller dubbelvägg?

Det finns två typer av filterkorgar för espressomaskiner från KitchenAid: dubbelvägg (eller trycksatta) och eller enkelvägg (ej trycksatta). Vilken du väljer beror på hur stor kontroll du vill ha över bryggprocessen. Så här fungerar det:

1) Nybörjarens val: Korgar med dubbelvägg för smidig espresso

De här har den vanliga meshbasen och ytterligare en ”vägg” som fungerar som ett hållområde, med ett litet hål i botten. Extra tryck byggs upp för att tvinga kaffet genom detta hål, vilket säkerställer att vattnet rinner igenom allt kaffepulver.
 
Det innebär att förmalet kaffe, en mindre exakt malning eller en något ojämn packning ändå kan ge dig bra presshastighet och en härlig kopp espresso.

2) Expertens val: Korgar med enkelvägg för större kontroll

Utan den andra väggen är kaffepulvret och sättet du packar det enda som skapar tryck, så precision är viktigt.
 
Kaffeälskare föredrar den här typen av filterkorg, eftersom den ger mer kontroll. Du kan experimentera för att hitta den bästa malningen för din maskin och dina bönor, så att du får mesta möjliga smak och fyllighet.
 
Ge den här korgen ett försök även om du är nybörjare. Du blir ett proffs på nolltid.

Så här mal du kaffe hemma >

Varför har ett portafilter 58 mm i diameter? 

Det populära portafiltret i kommersiell stil med en diameter på 58 mm är en av de mest traditionella och bestående elementen vid espressobryggning. Anledningen till att du ska välja den här storleken i stället för en mindre är att den behåller temperaturen och distribuerar värme vid pressning. 

Hur fint ska kaffet malas för espresso?

Kaffet ska malas fint för att göra espresso med en god smak och konsistens. Om du mal det själv kan du se till att du får den perfekta, exakta malningsstorleken. Konsistensen ska påminna om malen kanel.

Vår kaffekvarn från KitchenAid för hemmabruk har 70 unika inställningar för malningsstorlek, och du kan välja den som passar dig genom att vrida på ett vred. Espresso ska ha en malningsstorlek på 55–70. Du kan även mala direkt i portafiltret så att du är redo att sätta igång.

Gå till kaffekvarnen > 

top
Välj en annan produkt

Jämför

Jämför produkter

Du får inte köpa fler än 3 produkter. Ta bort en produkt innan du lägger till en ny.