15 goda och enkla veganska recept som du kan laga med din blender
4 minuters läsning
14 november 2024
Vill du minska ditt dagliga kött- och mjölkintag? Eller behöver du lite inspiration till nästa veganvänliga middagsbjudning? Testa de här veganska recepten. De är fullpackade med spännande lite mindre kända ingredienser och äventyrliga smaker. Och när du lagar dessa goda smoothies, soppor och dippsåser kommer du att upptäcka att din KitchenAid-blender kommer särskilt väl till pass.
15 goda och enkla veganska recept som du kan laga med din blender
Vegansk matlagning. Det veganska köket är fullt av spännande nya smaker och texturer att kombinera.
Vegansk matlagning handlar inte längre bara om att ersätta kött, mjölk och ägg med grönsaker, nötter eller sojabönor. Numera är den veganska kokkonsten vida känd för sina spännande och experimentella smaker. Veganska hemmakockar leker ständigt med mindre självklara ingredienser, oväntade smaker och nya konsistenser. Blendern är ett redskap som de ofta använder. Och med all rätt.
När du lagar mat på mer traditionella sätt använder du ägg och mejeriprodukter för att binda samman rätten och för att ge den en krämig och slät konsistens. Men när du lagar en vegansk rätt måste du förlita dig på grönsaker, nötter och bönor. En KitchenAid-blender hjälper dig att skapa släta, krämiga och mjölkfria konsistenser, och att hantera mer fiberrika och hårda ingredienser som nötter. Den gör verklig skillnad när du lagar vegansk mat.
Tre recept på fruktsmoothie
Smoothies. De är mycket näringsrika, mångsidiga och jättegoda. Och det finns ingen anledning till att de inte kan vara växtbaserade eller mjölkfria också. Med din trogna följeslagare blendern blir dessa uppiggande fruktbomber klara på nolltid.
1. Drakfrukt- och hibiskussmoothie
Om smakerna i denna drakfrukt- och hibiskussmoothie inte piggar upp, så kommer färgerna definitivt att göra det. Den starkt rosa färgen är uppiggande i sig själv. Ta fram blendern och den är klar på 5 minuter.
2. Te-smoothie med grapefrukt
Inte särskilt morgonpigg? Eller behöver du piggas upp på eftermiddagen? Denna smoothie har en bas av grönt te som piggar upp. Den får ett extra lyft av krispiga gröna äpplen och en nypa chiliflingor.
3. Näringsrik smoothie i två färger
Denna smoothie i två lager ser inte bara god ut, den är dessutom otroligt uppfriskande. Den kombinerar açaíbärets och blåbärets superkrafter med söta exotiska frukter. Drick den till frukost, efter träningspasset eller när du behöver en extra energikick.
Recept på två alternativ till jordnötssmör
Att krossa nötter kan vara lite knepigt, särskilt om man är ute efter en mer krämig konsistens. Låt din KitchenAid-blender göra grovjobbet – den är särskilt konstruerad för klara av hårda ingredienser. Njut av rostat bröd med cashewsmör innan du vet ordet av!
Jordnötssmöret har fått en riktig konkurrent. Det här sammetslena cashewsmöret har allt. Det är krämigt, sött och mångsidigt. Ringla det över pannkakorna, bred det på rostat bröd eller ha det i frukostskålen.
5. Pekan- och mandelsmör
Lite salt, men med en mjuk sötma, och helt oemotståndligt. Då var det bestämt – detta enkla pekan- och mandelsmör är din nya favorit. Ringla det över dina overnight oats på morgonen, bred det på en nyrostad skiva fullkornsbröd till lunch, eller varför inte äta det till mellanmål med några äppelskivor?
Recept på pistage- och mandelmjölk
Det finns gott om goda alternativ till komjölk. Och du kan enkelt göra dem själv. Prova de här två recepten och låt din blender förvandla dessa knapriga nötter till en krämig nötmjölk, helt utan mjölkprodukter.
6 Mandelmjölk
När du har smakat denna silkeslena, nötiga och hemgjorda mandelmjölk kommer du aldrig vilja dricka den färdigköpta sorten igen. Den är dessutom mångsidig och enkel att göra. Använd den i morgonkaffet, i dina overnight oats eller i andra veganska rätter.
7 Pistagemjölk
Tycker du om att experimentera? Då måste du testa den här unika, ljusgröna pistagemjölken. Till skillnad från andra växtbaserade mjölkdrycker har den en utpräglat nötig och aningen söt smak. Drick den som den är och njut av den goda, fylliga smaken.
Tre recept på salladsdressing
Vill du framhäva umamismaken i dina växtbaserade rätter? Komplettera med en av dessa goda veganska dressingar, eller varför inte kombinera med en krämig, vegansk majonnäs? Använd din KitchenAid-blender så blir dressingen klar på nolltid.
8 Morotsdressing
Morötter, ingefära, sesamolja, risvinäger och soja. Denna söta och kryddiga morotsdressing är fullpackad med asiatiska smaker. Den ger salladen eller smörgåsen en extra kick. Eller varför inte servera den till nudlar eller vårrullar?
9 Vegansk majonnäs med silkestofu
Krämig, superlen och lite syrlig. Passar bra till pommes frites, veganburgare, veganska sushirullar, wraps och tacos. Och du behöver bara fem ingredienser, fem minuter och en blender. Ja, denna växtbaserade majonnäs passar till det mesta.
En fruktig hallonvinägrett med sommarsmaker. Den är fräsch, lätt och söt, men ändå lite syrlig. Ringla lite över din favoritsallad och förvara resten i kylskåpet. Den håller i upp till en vecka i kylskåpet.
Tre recept på vegansk dippsås
Ska vännerna eller familjen komma över? Släng ihop dessa oväntade växtbaserade dippsåser. Du gör dem på nolltid och dina veganvänner kommer att älska dig för att du tänkte på dem.
11 Morotsdipp
Glöm den där eviga hummusen, denna fräscha, morotsbaserade dipp kommer att bli din nya favorit. Den är krämig, lite kryddig och fylld med alla de fylliga, generösa smaker som Mellanöstern har att erbjuda. Servera den som en dipp eller till bröd, och toppa den med koriander för lite extra fräschör.
12 Chutney med koriander och mynta
En chutney med koriander och mynta som du inte visste att du behövde. Den är enkel att göra, den blir klar på nolltid och den är full av olika smaker. Ska du ha fest eller en middagsbjudning? Servera den till kexbrickan – gästerna kommer inte att lämna en enda droppe kvar.
13 Röra med gröna ärtor och mynta
Fräschare än så här blir det inte. En härlig röra med gröna ärtor och mynta. Det ser inte bara ut som en härlig vårdag, den smakar som en också! Fräsch och uppfriskande, med precis rätt nivå av sötma.
Två recept på vegansk soppa med smaker som värmer hjärtat
Soppsäsongen är i full gång – varför inte testa några nya recept? De här två växtbaserade sopporna är överraskande smakrika. Och en kylig dag värmer de precis lika mycket som en icke växtbaserad soppa.
14 Kokossoppa med curry och grönsaker
Du vet den där känslan av sitta under en mjuk, varm filt en kall kväll?
Så smakar den här kokossoppan. Värmande, krämig och full av smak. Toppa med zucchini och tunt skivad röd paprika för lite extra tuggmotstånd och du får en riktigt mättande soppa.
15 Pumpa- och ingefärssoppa med apelsin
En söt men intensiv smak med kryddig ingefära och fruktig apelsin. En riktigt hjärtlig pumpasoppa med härliga smaker som värmer lite extra under kalla vinterkvällar. Skapa den perfekta halloweenrätten genom att servera soppan i en urholkad, rostad pumpa.
KitchenAid Chef
— Dela vår passion för att skapa
På KitchenAid förenar vi människor som älskar matlagning och bakning, tillredning och skapande. I över 100 år har KitchenAid arbetat på uppdrag av varje kock där ute. Våra klassiska verktyg är gjorda med dig i åtanke – de öppnar dörren till nya möjligheter och hjälper dig att få ut mesta möjliga av din matlagning.