Så här gör du espresso hemma

Victoria Woodward

UK

Upptäck hemligheterna bakom en av Italiens favoritdrycker. Espresso är snabbt och tillfredsställande: Det görs genom att mycket varmt vatten pressas med högt tryck genom finmalet kaffe. Vi går igenom hur du gör den perfekta koppen espresso – och hur du avnjuter den hemma på bästa sätt.

Så här gör du en espresso hemma

Färskpressad och färdigbryggd på mindre än 30 sekunder. Och ja, du kan göra det! Så här gör du en autentisk espresso med KitchenAids espressomaskin för hemmabruk:
• Fyll vattentanken med rent vatten och slå på maskinen.
• Vattnet börjar värmas upp.
• När det har värmts upp väljer du din filterkorg och trycker in den i portafiltret.
• Fyll filterkorgen med malen espresso. 
• Knacka på portafiltret för att jämna ut pulvret och ställ det mot en plan yta.
• Använd en kaffepackare för att trycka ner pulvret ordentligt och jämnt.
• Placera portafiltret under maskinens grupphuvud.
• Vrid handtaget för att låsa det.
• Välj dosering. Det var allt!

Upptäck espressomaskinen >

Vad är en espresso?

Espresso är inte en sorts böna. Det är en bryggmetod, och ordet kommer från det italienska ordet för ”tryckt ut”. En liten mängd nästan kokande vatten tvingas genom finmalda kaffebönor under tryck och ger dig den renaste essensen av bönan.
 
Espresso älskas för sin kraftfulla smak – det är tjockare och intensivare än andra typer av kaffe. Den serveras antingen som enkel eller dubbel, eller används för att göra en mängd läckra drycker – som latte, cappuccino eller macchiato – och desserter från klassisk Tiramisu till glass.  

Innehåller espresso mycket koffein?

Många tror att en kopp espresso innehåller mer koffein än andra typer av bryggkaffe.
Men eftersom du bara dricker en liten mängd kaffe har espresson ofta lägre halter av koffein per portion. En genomsnittlig espresso (30 ml) innehåller cirka 63 mg koffein, medan den genomsnittliga portionen bryggkaffe (178 ml) innehåller cirka 110 mg.

Eftersom vi dricker en espresso mycket snabbare än bryggkaffe upplever vi en koffeinkick. Det kan få oss att känna som om vi har fått i oss mer koffein än vi faktiskt har.

Använd en maskin för en verkligt autentisk smak

Du kanske blir förvånad över att höra att äkta espresso inte bryggs i kanna. Espresso har alltid gjorts i en maskin. Den första togs fram 1884 av Angelo Moriondo. Flera årtionden senare förbättrade Luigi Bezzera hans design och lade till ett portafilter och flera brygghuvuden.
 
Idag är espressomaskiner ännu smartare, med teknik som de dubbla, smarta temperatursensorerna i espressomaskinerna från KitchenAid. De här unika sensorerna kommunicerar aktivt med varandra under bryggningen och ser till att en optimal temperatur bibehålls. 

En annan innovation är vårt speciella portafilter som har infällda pipar och en platt bas med en diameter på 58 mm för stabil packning. Espressomaskinen är trogen den ursprungliga metoden och är en riktig designklassiker att använda varje dag.
 
Förälska dig i espressomaskinen – Artisan >

Vilken av våra espressomaskiner passar dig? 
Gör en snabb jämförelse nedan …

Stainless steel Artisan espresso machine

Espressomaskin – Artisan

Två smarta temperatursensorerJa
Platt, kommersiellt portafilter  Ja
Förinfusion med lågt tryckJa
Medföljande tillbehör   Ja
Färger 7
Material i huvudenhetRostfritt stål
Garanti5 år

​​

Black espresso machine

Espressomaskin

Två smarta temperatursensorerJa
Platta, kommersiella portafilterJa
Förinfusion med lågt tryckJa
Medföljande tillbehörJa
Färger2
Material i huvudenhetHållbar plast
Garanti2 år

Så får du till en krämig crema

Crema är det berömda gyllene eller rostfärgade skummet som bildas naturligt på en espresso. Hur skapas den? Det handlar om tryck. Espressomaskiner med pump skapar ett tryck som ger en fyllig crema.

Espressomaskiner från KitchenAid har en italiensk pump på 15 bar som skapar optimalt tryck för en fyllig espresso. Det innebär att du kan göra autentisk espresso av den typ som du skulle bli serverad på ditt favoritcafé.

Mer om vad som är crema i kaffe >

Vilken rostningsgrad för espresso?

Espressoentusiaster må vara oense om mycket, men de är alla är överens om bönans rostningsgrad och malningens precision. En bra tumregel är att mörkrost som kittlar smaklökarna passar bäst till snabba kaffebryggningsmetoder som espressomaskiner. 

Det beror på att ljusrost ger mindre porösa bönor så ämnena pressas ut långsammare. Brygg- eller pour-over-kaffe passar för ljusare rost. Men för ljust rostade bönor kan bli vattniga som espresso.  

Utforska olika typer av kaffebönor >

Egenmalda bönor ger fyllig smak

Red Artisan coffee grinder

Genom att mala dina egna bönor, istället för att köpa förmalda, får du garanterat härliga smaker och god arom. Mal bönorna precis innan du gör kaffet för att de ska vara så färska som möjligt. 

Kaffekvarnen från KitchenAid har 70 malningsinställningar och automatisk dosering, så du kan experimentera med malningsstorlekar och alltid få exakt dosering. Det finns en inbyggd portafilterhållare så att du enkelt kan packa kaffet. Du kommer att känna dig som ett proffs! 

Titta på kaffekvarnen >

Så dricker du en espresso

Man dricker den väl bara? Om du vill dricka espresson som italienare ska du ta dig tid att
• skölja gommen med ett glas vatten, helst kolsyrat
• lukta på espresson för att känna den intensiva aromen
• röra om din crema och eventuellt tillsätta socker (som de flesta i Italien)
• sörpla eller dricka det i en klunk – båda ger en smakupplevelse, men vad du än föredrar ska du dricka espresson innan den svalnar
• låta kaffet fylla munnen … och njuta av det.

”Espresso är ett kemiskt mirakel
i en kopp.”

Var kreativ med espressodrycker med mjölk

Nu vet du hur du kan göra espresso hemma. Det har blivit dags att prova en helt ny värld av kaffeskapelser – cappuccino, macchiato, frappe och mycket annat. Vår espressomaskin har ett inbyggt ångrör för att ge mjölken en fyllig, sammetslen värme. 

Förutom komjölk kan du naturligtvis välja en växtbaserad (mjölkfri) sort som sojamjölk, mandelmjölk, havremjölk eller kokosmjölk. Veganer behöver inte längre gå miste om kaffeglädjen vare sig på café eller hemma.

Med ångröret och kannmetoden får du precis rätt konsistens på kaffedrycken. Du kan doppa det direkt för att skapa en rullande rörelse som ger ångad (uppvärmd) mjölk, eller placera det på ytan för att vispa in massor av luft som ger mjölkskum.

Tips: Börja med kall mjölk och en kall kanna. På så sätt undviker du att mjölken blir för varm, och du får små bubblor som skapar ett bättre skum. 

”En dålig dag med kaffe är bättre än
en bra dag utan.”

 

 

top
Välj en annan produkt

Jämför

Jämför produkter

Du får inte köpa fler än 3 produkter. Ta bort en produkt innan du lägger till en ny.