Typer av kaffebönor

Rachel Thomas

UK

Arabica är den mest populära och välkända kaffebönan, men den är bara en av de utsökta alternativen du kan prova. Här är vår snabbguide till de huvudsakliga kaffebönsorterna, hur de smakar och hur man får ut maximal smak från dem. Redo för ett smaktest?

Upptäck olika typer av kaffebönor

Även om det bokstavligen finns hundratals olika kaffesorter som smaklökarna kan glädjas åt så faller alla kaffebönor som odlas i en av fyra huvudtyper:
Arabica
Robusta
Liberica
Excelsa

Var och en har en utsökt unik kvalitet som ger massor att smaka på och utforska. De färskaste smakerna, oljorna och aromerna får du genom att köpa hela kaffebönor och mala dem själv precis innan bryggningen. Oavsett vilken typ av kaffebönor du väljer, är det väl värt att mala kaffebönorna. Du älskar snart hela ritualen och den sensorisk upplevelsen.

Se kaffekvarnen >

Arabica för mild sötma

Arabica är överlägset den populäraste typen av kaffebönor. Mer än hälften av världens kaffeproduktion utgörs av Arabica-plantor. Det kan till och med vara den allra första kaffebönan som konsumerats, så långt tillbaka som omkring år 1000 f.Kr. i Etiopien.

De här kaffebönorna är kända för sin milda, runda smak med toner av choklad, kola, nötter, frukt och bär. Det finns många undertyper av Arabica-kaffe att prova, men det är eftertraktat på grund av den relativt låga koffeinhalten i kombination med tillfredsställande höga naturliga sockerarter och smaker. 

Många experter säger att Arabica bäst intas svart (eller med en liten stänk mjölk), tillrett hemma antingen i en filterkaffebryggare eller i en espressomaskin.

Utforska espressomaskinen – Artisan >

Robusta för djärvhet och styrka

Robusta är världens näst mest producerade kaffe. Bönan har sitt ursprung i Afrika söder om Sahara, men kan odlas nästan var som helst. Det är en tuff, motståndskraftig planta som definitivt lever upp till sitt namn.

Robusta har en hårdare, bittrare smak och en högre koffeinhalt än Arabica. Dess unika smak beskrivs ofta som jordig eller ekig.

Den robusta Robusta-bönan är perfekt för espresso, eftersom den ger en härlig, fyllig crema som är tjock och smakrik. Om du älskar crema, då är Robusta-kaffebönan något för dig.

Vad är crema i kaffe?  

Liberica för rökighet och krydda

Liberica kommer på tredje plats, men de här bönorna kan vara dyra och svåra att hitta utanför västra och centrala Afrika och Sydostasien.

Bönorna har en ojämn form och är mycket större än Arabica- eller Robusta-bönor. Smaken är rökig, träig och nötig, med inslag av bär och krydda. Liberica bryggs bäst på egen hand i en filterkaffebryggare och dricks svart eller med socker. 

Om du får tag i detta sällsynta kaffe kan du prova att blanda det med Arabica för en espresso med en distinkt kick. Utmärkt bas för en extra speciell latte eller cappuccino med skummad mjölk.

Excelsa för syrlig fruktighet

Excelsa-bönor odlas främst i Sydostasien och är ganska svåra att få tag i. Även om Excelsa-bönorna ingår i Liberica-familjen har de en egen karaktär. 

De mandelformade bönorna ger en syrlig, fruktig smak och komplex smak av både ljust och mörkt rostat kaffe.

Du kan brygga en kopp Excelsa med filterkaffebryggare eller med pour over-metoden, men franskpress fungerar också bra. Och precis som Liberica är den fantastisk i en blandning då den tillför mystik och öppnar upp för många spännande smaker att experimentera med hemma.

Upptäck olika typer av kaffe >

Varför mala kaffet i köket?

Women grinding coffee beans in red Artisan grinder

Var och en av dessa kaffebönsorter ger en distinkt smakupplevelse, så det är viktigt att göra dem rättvisa genom att mala dem själv, hemma, precis innan bryggning, för maximal färskhet. Alla fantastiska smaker och essentiella föreningar frigörs så snart det malda kaffet kommer i kontakt med vattnet. Malningsstorleken avgör hur smakerna extraheras vid kontakt med vattnet, så det är viktigt att använda en kvalitetskvarn med exakta inställningar.

Upptäck kaffekvarnen >

Vikten av att välja rätt malning 

Kaffeexperter kan sina malningsstorlekar och det är av goda skäl. Malningsstorleken påverkar direkt den resulterande smaken och konsistensen av bryggningen. Varför? Det är en fråga om vetenskap.

En grövre malning gör att vattnet kan flöda igenom snabbare och med mindre yta att extrahera smaker ur. Det innebär att vattnet behöver vara i kontakt med kaffet längre för att få fram den fulla smaken i koppen. 

En fin malning är tätt packad och har en större yta att arbeta med, så den behöver kortare tid i kontakt med vattnet, annars blir den överextraherad, bitter och urholkad.

Prova olika malningar för olika bryggmetoder. Vår kaffekvarn ger dig möjlighet att utforska perfekt precision med 70 malningsstorlekar att välja mellan.

Lär dig att mala kaffe hemma >

”Kaffe luktar som nymalen himmel.”

Jessi Lane Adams
top
Välj en annan produkt

Jämför

Jämför produkter

Du får inte köpa fler än 3 produkter. Ta bort en produkt innan du lägger till en ny.