Skip the navigation
Hem>Blogg>Typer av kaffedrycker

Typer av kaffedrycker

Alicia
Rachel Thomas

min read

2023-04-27

white-cup-of-coffee-in-hand.jpg

Upptäck de mest älskade och populära kaffedryckerna och hur du kan göra dem själv hemma. Få en kaféupplevelse i ditt eget kök, från en robust espresso till en mysig mocha med pudrad choklad. Nu kör vi!

Olika typer av kaffedrycker att göra själv

De flesta kaffedrycker börjar med den perfekta espresson. Kombinera espresson med valfri mjölk – ångad eller skummad – för att skapa en mängd frestande säsongsbetonade recept.   Om du bemästra espresson kan du enkelt göra de här läckra kaffedryckerna. Vilken ska du prova först?

 • café latte

 • cappuccino

 • irish coffee

 • iskaffe

 • pumpalatte

 • latte macchiato 

 • espresso macchiato 

 • mocha

 • americano

Types of coffee drinks to enjoy making

Så här gör du en espresso hemma

Det viktigaste först. För att göra de här olika kaffedryckerna måste du veta hur du gör en äkta espresso med en KitchenAid-espressomaskin. Så här gör du:

 • Fyll vattentanken med rent vatten och slå på maskinen.

 • Vattnet värms upp till rätt temperatur.

 • Välj din filterkorg och tryck in den i portafiltret.

 • Fyll filterkorgen med malet espressokaffe.

 • Knacka på portafiltret för att jämna ut kaffepulvret och tryck ned pulvret ordentligt med kaffepackaren.

 • Vrid och lås portafiltret på plats.

 • Välj dos och kör igång!

Café latte

Den kallas oftast bara latte och är förmodligen den populäraste kaffedrycken. Namnet kommer från italienskans ord för kaffe med mjölk (caffè e latte). Den består av en espresso och ångad mjölk.

Om du vill avsluta med stil kan du prova göra lite lattekonst i det underbara mjölkskummet för en riktig kaféupplevelse. Vår espressomaskin har ett inbyggt ångrör som är perfekt för att göra silkeslent mikroskum som du sedan kan hälla högre och lägre för att skapa former på ytan.

Cafe Latte

Cappuccino

Cappuccino har sitt ursprung i Österrike och kallades ”kapuziner” eftersom färgen på kaffedrycken liknade färgen på kapucinmunkarnas kåpor.

Idag är cappuccinon känd för sina tre distinkta lager espresso, ångad mjölk och skum, ofta med en nypa kakaopulver eller kanel på toppen. Du kan även testa den amerikanska varianten smaksatt med hasselnöt eller kola.

capuccino

Irish coffee

För en perfekt Irish coffee på kvällen behöver du rykande het espresso, socker och irländsk whiskey. Rör ihop ingredienserna, blanda i ett kaffeglas med öra och toppa med tjock lättvispad grädde.

Och kom ihåg att även om du inte brukar ha socker i kaffet gör det att grädden flyter bättre, vilket är kännetecknet för Irish coffee.

irish-coffee@2x

Iskaffe

Iskaffe är för gott till sommaren – härligt krämigt och uppfriskande. Men det är lätt att göra fel. Om espresson är för varm smälter isen för snabbt. Är den för kall löses inte sockret upp.

Lägg sockret i muggen innan du häller i espresson, tillsätt mjölk för att kyla espresson, tillsätt sedan is och du har ett perfekt iskaffe.

iced-coffee@2x

Pumpalatte

Ett ganska nytt tillägg till listan över olika kaffedrycker är den här underbart mysiga vintervärmaren. Blanda slät pumpapuré, espresso, kryddor och skummad mjölk – allt med ett lyxigt lager vispad grädde ovanpå.

Den goda nyheten är att konserverad pumpapuré har tagit sig över från USA till många europeiska stormarknader. Definitivt något att lägga till i din repertoar.

pmupkin-spice

Latte macchiato

Det här är en latte där espresson hälls ovanpå för att skapa ett mörkt toppskikt, därav namnet. På italienska betyder det ”färgad mjölk”.

För att göra det häller du espresson i den ångade mjölken istället för att tillsätta mjölk i espresson. Häll långsamt för att få ett underbart kaffelager. Avsluta med skum ovanpå.

Servera i ett högt glas för att visa upp den imponerande skiktningen.

latteMachiatto

Espresso macchiato

Skiljer sig från latte macchiato genom att den bara har en eller två skedar mjölkskum. Espresson hälls i koppen först, och skummet ovanpå.

Så medan latte macchiato har strimmor av espresso i mjölken har espresso macchiato vita skumstrimmor i espresson. Varför inte prova båda och se vilken du föredrar?

espressomachiatto

Mocha

Kan du inte välja mellan kaffe och varm choklad? Då är det här drycken för dig.

Kaffe och choklad är en ljuvlig kombination. Den här läckra drycken kombinerar espresso, ångad mjölk och kakao eller chokladpulver.

Om du vill unna dig något extra kan du toppa med vispad grädde och lite mer chokladpulver. Vi förtjänar alla något gott ibland …

Taille personnalisée – 1@2x

Americano

Det sägs att amerikanska soldater som var stationerade i Italien under andra världskriget tyckte att espresso var för starkt, så de tillsatte vatten, och så skapades kaffe americano.  

En riktig americano ska inte ha någon crema, så om du tillsätter vatten efter att ha hällt upp espresson blandas creman i drycken. Men om du älskar din crema gör du tvärtom (det kallas ”long black”).

americano@2x

Tips för att göra olika typer av kaffedrycker

Oavsett vilken dryck du väljer att göra smakar den fantastiskt om du • mal dina egna kaffebönor för att få de färskaste smakerna, oljorna och aromerna • får till precis rätt malningsstorlek för drycken du gör • förvarar dina kaffebönor så att de hålls så färska som möjligt.   Få grunderna rätt så är du på god väg.    Se kaffekvarnen >

Utforska olika typer av kaffebönor 

Det finns många typer av espressobaserade drycker att smaka, men det finns också en hel värld av olika kaffebönor, rostningar och regioner att prova. Klimatet och jorden i de regioner där kaffet odlas har en inverkan på smakprofilen, där allt från regnet till höjden över havet bidrar till smaken. 

Från de jordiga, örtiga smakerna i Asien till blommiga toner i Afrika och nötiga, chokladaktiga toner i Latinamerika känner du skillnad i den färdiga drycken.

Du kan njuta av den fulla kraften i varje profil med kaffe med ett enda ursprung, eller hitta en härlig och välbalanserad blandning som passar dina smaklökar. Ha så kul när du experimenterar.    Upptäck olika typer av kaffebönor >

pexels-photo-459270

Alicia

Rachel Thomas

Mum and KitchenAid fan

I’m a busy parent and writer who loves the buzz of creativity — and coffee — to get me through life! I jump straight into new trends and techniques and enjoy sharing my experiences online.