Skillnaden mellan flat white och latte

Rachel Thomas

UK

Tiden då man beställde en enkel kaffe med mjölk är förbi. Idag finns en uppsjö av frestande mjölkiga alternativ. Vet du vad det är för skillnad mellan en flat white och latte? Vi tar en titt på de här populära krämiga kaffedryckerna.

Vad är en flat white?

Du har förmodligen beställt, eller åtminstone smakat, en flat white. Det är en stark kaffedryck med ångad mjölk. Den görs med en espresso (vanligtvis dubbel) tillsammans med lite ångad mjölk och ett tunt lager mikroskum. Den är perfekt om du gillar en robust espresso, med en fyllig och sammetslen konsistens. Den är silkeslen i munnen och ändå inte för luftig och fluffig. 

Vad är en latte?

En latte är en ständig favorit på kaféer runt om i världen. Namnet kommer från det italienska ordet för mjölk, och den består av 1/3 espresso, 2/3 varm mjölk och det viktiga skumskiktet. Den här härliga drycken är större och mastigare än en flat white och serveras ofta med pudrad choklad eller strössel. 

När vintern närmar sig och det blir kallare ut piggar kafémenyerna upp med pumpalatte, pepparkakslatte och mocha latte med pepparmint. Det är en kaffedryck som förknippas med stunder av njutning.

Lär känna dina mjölkiga kaffesorter

Vilken espressobaserad dryck passar dig?

•  flat white
•  latte macchiato
•  cappuccino

Flat white, latte macchiato and cappuccino icons

Gör äkta espresso

Om du vill införa de här goda kafédryckerna i din rutin behöver du en espressomaskin hemma. Du får både stil och prestanda, och du kan göra en perfekt äkta espresso i ditt eget kök.

KitchenAid-espressomaskinen har dubbla smarta temperatursensorer och ett unikt portafilter med platt bas. Våra espressomaskiner håller precis rätt temperatur under hela bryggningen. Det innebär att optimal extraktion uppnås så att du får den finaste smaken och aromen. Om du inte är espressoexpert redan kommer du snart att bli det.

Lär känna espressomaskinen >

Perfekt varm mjölk och skum

Frothing milk

Om latte och cappuccino är dina favoriter lär du gilla att lära dig använda ångröret på espressomaskinen. Det fungerar på exakt samma sätt som de du ser på kaféer. Du kan tillsätta ånga i valfri mjölk för att antingen värma eller skumma den i en kanna. Beroende på hur du använder det kan du göra varm mjölk eller mikroskum: allt du behöver för att göra en perfekt espressobaserad dryck med mjölk.

Tips: För att skapa sammetslent mjölkskum för en flat white kan du slå till kannan och göra en virvel när du är klar med ångröret. Det skingrar bubblorna och bidrar till att skapa den glansiga och jämna konsistensen.

Vill du ha det kallt? Gör en islatte

Iskaffe är populärt året runt, med sin kaffekick och uppfriskande is. Om du vill göra islatte hemma kan du göra latte med espressomaskinen och låta den svalna till rumstemperatur. Häll över is och servera i ett högt glas.

Oemotståndliga smaker för latte

Om du gillar sötsaker och frestas av smaksatt latte på kaféer kan du prova att tillsätta lite smaksatt sirap hemma. Du kan använda sirap med smak av vanilj, kola eller hasselnöt för en läcker smak med precis lagom mycket sötma.

Vad är den bästa växtbaserade mjölken för en latte?

Veganer älskar också latte! Om du vill undvika komjölk finns det nu gott om växtbaserade mjölkfria alternativ i butikerna.

Du kan göra flat white med mandelmjölk, sojamjölk, havremjölk eller till och med kokosmjölk. Du kommer att märka att vissa växtbaserade mjölksorter skummar lättare än andra, så experimentera med ångröret och en kanna för att få den krämigaste konsistensen och smaken.

Tips: Kom ihåg att ta mjölken direkt från kylskåpet, eftersom kall mjölk ger det bästa skummet.

Varför kallas den flat white? 

Flat white har sitt ursprung i antingen Australien eller Nya Zeeland (diskussionen pågår än) och sägs ha fått namnet efter det faktum att mikroskummet har små bubblor och därför är mer kompakt. En flat white är plattare än en latte.

Flat whites väg till berömmelse

Var uppstod drycken? Ingen frågade efter en ”flat white” förrän relativt nyligen. Det beror på att det inte blev en trend i brittisk kaffekultur förrän efter 2005. Med en fyllig sammetslen konsistens utan att vara fluffig som en cappuccino eller mastig som en latte har den snabbt hamnat högt upp bland favoriterna. Espressosmak och mjölkaktig konsistens i ett litet och behändigt format.

Toppa med något gott

Det finns alltid utrymme för kreativitet … det gör livet lite roligare. Varför inte lägga till din egen kreativa touch och pudra, strö eller klicka över något av följande på ditt kaffe:
•  chokladpulver
•  muskot
•  chokladspån
•  kanel
•  vispgrädde
•  minimarshmallows
•  strössel
•  lavender (ja, det är en ört, och du kan köpa ätbar lavendel som är både dekorativ och god!)

top
Välj en annan produkt

Jämför

Jämför produkter

Du får inte köpa fler än 3 produkter. Ta bort en produkt innan du lägger till en ny.