Hem > Kom igång med espressomaskinen
För espresso av cafékvalitet är det en kombination av färska bönor av god kvalitet och rätt bryggmetod.
Kvaliteten och smaken på kaffebönor bestäms av:
Rostning förvandlar de råa bönorna till de bruna, aromatiska, smakrika bönorna vi känner till och älskar.
Det är tre viktiga faktorer som påverkar smaken på din espresso:
Rätt malningsstorlek beror på vad du brygger. Storleken spelar roll eftersom det påverkar presshastigheten och därmed smaken. För espresso ska malningen vara perfekt fin och jämn. För grovt släpper ifrån sig för lite smak och blir sur, för fint ger för mycket smak och blir för finkornigt.
De flesta kaffedrycker börjar med den perfekta espresson. Från uppfriskande sommardrinkar till vintervärmare, förmiddagslyx till kvällsdrinkar – det är dags att köra igång.
De här praktiska knapparna gör det enkelt att styra och förbereda din espresso. Välj läge och antal koppar – och det finns även en rengöringscykel.
Espresso, ånga, varmvatten
Lägesknapp
1 (1 kopp), 2 (2 koppar)
Dosknapp
Rengöringscykeln förhindrar kalkavlagringar och håller maskinen igång smidigt.
Knapp för rengöringscykel
Används för att starta bryggningen och starta/stoppa lägena för ånga och varmvatten.
Start/avbryt-knapp
Vi har tänkt på allt för att du ska slippa gissa dig fram när du maler kaffe.
Välj mellan 70 exakta inställningar för att enkelt matcha med din bryggmetod.
Välja malningsstorlek
Välj hur många koppar du vill ha så får du automatiskt rätt dos.
Finjustera kaffemängden för en dos
Justera malningstiden om du vill anpassa mängden kaffe per dos, så det är precis hur du vill ha det.
Så här ändrar du mängden kaffe för en dos
När du har anpassat din perfekta dos kan du spara den med programknappen.
Spara dina dosjusteringar
Med espressomaskinen kan du göra antingen mikroskum eller ångkokt (uppvärmd) mjölk. Så här gör du ...
Det finns massor av ord och fraser som används i espressons värld, vilket kan göra att allt verkar ganska förvirrande.
Här är några av de vanligaste.
Brygg en espresso.
HÄLLA UPP EN KOPP
Rymmer det malda kaffet för att brygga en espresso. Den sitter inuti portafiltret och är låst i grupphuvudet. Det finns två typer: enkel och dubbel vägg, och olika storlekar för en eller två koppar.
KORG/FILTER
Bar är ett mått på atmosfärstryck. En bar är lika med mängden naturligt tryck på havsnivå. 15 bar anses vara den optimala mängden tryck för espresso.
TRYCK I BAR
Detta är handtaget till korgen/filtret, som sedan passar in i maskinens grupphuvud.
PORTAFILTER
Koldioxiden som släpps ut vid malningen så att vatten kan tränga in i det malda kaffet och de lösliga smakämnena ger optimal smak.
BLOMMA
Används för att komprimera kaffet till en jämn puck inuti korgen/filtret. Handlingen kallas ”packning”. Kaffe som har packats på rätt sätt producerar en jämn smak av kaffeblandningar.
PACKARE
Skummet ovanpå en espresso som skapats av oljorna som släpps ut.
CREMA
Den del av de flesta espressomaskiner som ger ånga för att få mjölken att ”tjockna” som placeras i mjölkkannan under.
ÅNG-/SKUM
NINGSRÖR