Hem>Support> Vanliga frågor
Hur kan vi hjälpa dig?

Varför jäser inte min bröddeg?

Är du orolig för din bröddeg eller surdegsstart? Om din hemgjorda deg inte jäser finns det några möjliga anledningar. Se våra råd …

Det finns inget som slår smaken och doften av färskt hembakat bröd, och med vår praktiska degkrok är det lätt att blanda och knåda bröddeg. Men vad gör man om den inte jäser? Här är några anledningar till att det kan hända.

8 anledningar till att bröddegen inte jäser:

 1. Jästen är inte färsk Jäst har ett utgångsdatum och efter det datumet är den inte lika effektiv. Jäst ska förvaras på en sval, torr plats.

 2. Jästen är för varm Jästen kan ha lösts upp i vatten som var för varmt eller så är de flytande ingredienserna för varma, vilket gör att jästen dör. Jästen måste vara varm – inte för het, inte för kall.

 3. Jästen är för kall Om de andra ingredienserna är för kalla kan det göra att en del av jästen dör.

 4. Var degen ordentligt knådad?
  Degen kanske inte har knådats tillräckligt. Knådning ”tränar” glutentrådarna i degen och gör den elastisk så att den kan hålla kvar luftbubblorna som bildas av jästen. Det är dessa luftbubblor som får degen att expandera och jäsa. Alla våra köksmaskiner har en degkrok som är perfekt för att blanda och knåda jästdeg.

 5. Jäste degen tillräckligt länge?
  Degen kanske inte fick tillräckligt med tid för att jäsa ordentligt. Prova att ge den lite mer tid.

 6. Var placerades degen för att jäsa?
  Rumstemperaturen kan också påverka jästen. Den idealiska temperaturen för jäsande deg är mellan 21 ºC och 32 ºC. Vid en högre temperatur, eller om temperaturen är för låg, börjar jästen dö.

 7. Vilken typ av mjöl användes?
  Om specialmjöl används i degen jäser den inte lika mycket eftersom de har mindre gluten som kan hålla kvar luftbubblorna som får degen att svälla.

 8. Gör du surdeg? Om en surdegsgrund används kanske den inte är aktiv. En surdegsgrund måste matas med rätt intervall och hållas vid rätt temperatur (22–24 °C) för att jästkulturen ska vara levande och aktiv.

Var den här artikeln till hjälp?
top
Välj en annan produkt

Jämför

Jämför produkter

Du får inte köpa fler än 3 produkter. Ta bort en produkt innan du lägger till en ny.