Skip the navigation
hero-banner-1600x470-faq
Vanliga frågor

Blandaren har fastnat på köksmaskinen, vad ska jag göra?

Oroa dig inte om degkroken, trådvispen eller flatblandaren har fastnat på KitchenAid-köksmaskinen. Här är några tips för att ta bort tillbehör till köksmaskinen …

Gör så här om ett tillbehör (degkrok, visp eller flatblandare) har fastnat på köksmaskinens blandaraxel.

Har mat fastnat i öppningen?

Matpartiklar kan samlas inuti blandarens hålighet och fastna på blandaraxeln, vilket gör det svårt att antingen ta bort blandaren eller sätta den på blandaraxeln. Om du diskar blandaren i diskmaskinen ska du se till att den är riktad nedåt så att matpartiklar inte kan komma in i öppningen.

Blandarna bör inte förvaras på köksmaskinen när de inte används eftersom ingredienser kan komma in i håligheten och stelna, vilket också kan göra dem svåra att ta bort.

Men om en blandare har fastnat finns det några saker du kan göra.

Tips för att ta bort en blandare som fastnat

Det finns ett par knep som kan hjälpa till att ta bort en blandare som fastnat.

Använd en varm kompress:

  1. Tryck en våt, varm handduk runt blandaraxeln i 10 minuter.
  2. Värm upp den igen efter 10 minuter, sätt på den igen och låt den sitta kvar i ytterligare 1–2 minuter. Det värmer upp aluminiumet igen och får det att expandera. Pröva att vicka och ta bort blandaren efter angiven tid.

Mineralolja

Om blandaren inte lossnar av den varma kompressen kan du pröva att applicera lite mineralolja på blandaraxeln, ovanför blandaren och i spåret där blandaren är fäst på blandaraxelns sprint. Låt oljan vara på blandaraxeln i flera minuter och ta sedan bort blandaren. Om du inte har någon mineralolja kan du använda en matlagningsspray med vegetabilisk olja istället. Om du använder vegetabilisk olja ska du se till att rengöra blandaraxeln mycket noggrant efter att blandaren har tagits bort eftersom oljan kan bli mycket klibbig med tiden.

När du har tagit bort blandaren

När du har tagit av blandaren ska du blötlägga den i varmt tvålvatten och noggrant rengöra håligheten. Använd ett matspett i trä för att ta bort eventuell ansamling av matpartiklar eller oxidationsrester. Det kan också vara bra att applicera lite mineralolja i blandarens hålighet innan du sätter tillbaka den på blandaraxeln.

RELATERADE VANLIGA FRÅGOR

Var den här artikeln till hjälp?

yesno