Skip the navigation
Vad är crema i kaffe?

Vad är crema i kaffe?

Alicia
Rachel Thomas

min read

2023-04-28

crema-in-cup-of-coffee.jpg

Det anses vara kännetecknet för en perfekt espresso, men vad är crema? Och varför är det så eftertraktat? Vi avslöjar hemligheterna bakom det flyktiga, rostfärgade espressoskummet och hur det uppnås med en espressomaskin hemma.

Vad är crema?

Crema är det krämiga, rödaktiga, gyllene skummet ovanpå en espressoshot. Det ser inte bara inbjudande ut, det är fullt av smak, textur och aromer. Det vackra skumlagret framträder när varmt vatten pressas genom det malda kaffet vid högt tryck och emulgerar kaffebönornas olja, vilket bildar små, mjuka bubblor. Det tillför kvalitet och fyllighet som du inte får med andra bryggmetoder.  Det är därför det har blivit ett kännetecken för den finaste äkta espresson. 

Hur man får perfekt crema

Den perfekta creman är mjuk, skummig, har jämn färg och bör hålla i ungefär två minuter innan den försvinner in i espresson. För att skapa en espressocrema som experterna i ditt eget kök handlar det om bönorna, malningen och packningen. Du behöver också en espressomaskin som ger tillräckligt med tryck från pumpen, samtidigt som temperaturen bibehålls i bryggningen. Upptäck espressomaskinen – Artisan >

026A9389

Vilka är de bästa bönorna för espresso crema?

Nyrostade bönor avger oljor och gaser som hjälper till att bilda härligt, tjockt espressoskum. Det är inte alltid möjligt, men om bönorna används strax efter rostning ger det perfekt cremakonsistens. Allt fler kaféer rostar sina egna kaffebönor för att kunna servera kundernas espresso med den bästa creman. Även hemma kan du mala bönorna precis innan du brygger för att hålla alla ljuvliga ingredienser, oljor och aromer intakta. Visste du att robusta kaffebönor ger den fylligaste creman? Prova att blanda med söta, milda Arabica-bönor för att hitta din drömblandning. Utforska vilka typer av kaffebönor som finns >

pexels-jamal-yahyayev-4085294

Tips: Se till att vattnet inte är för mjukt. Om du bor i ett område med mjukt vatten kanske du vill använda vatten på flaska.


Välja rätt malning

Malningsstorleken på kaffebönorna är viktig för att få naturlig crema. Om den är för grov rinner vattnet igenom för snabbt, kaffet blir underextraherat och creman blir tunn och svag. Om den är för fin blir kaffet överextraherat och creman blir ojämn och mörk. Prova olika malningsstorlekar för att hitta den rätta för din espressomaskin och den typ av kaffe du använder. Vår kaffekvarn från KitchenAid har 70 inställningar, från mycket grov till extra fin, så du kan experimentera med de finare espressomalningarna för att få rätt flöde. Gå till kaffekvarnen > Upptäck hur du maler kaffe hemma >

026A1981

Hemligheten bakom en fast, jämn packning

Packning innebär att trycka ner malet kaffe i espressomaskinens portafilter med ett verktyg som kallas packare. Anledningen till det är att se till att du får ett jämnt och konsekvent vattenflöde genom kaffet.

Portafiltret på vår espressomaskin är speciellt utformat med en unik platt bas, så din packning blir imponerande enhetlig och tät. Den har infällda pipar och håller en handelskvalitet på 58 mm i diameter för att bibehålla optimal värme under hela extraheringen. Du är fullt rustad och redo att göra den godaste espresson med perfekt espressoskum. Lär dig hur du gör espresso hemma >

tamp-coffee-grey-espresso-machine

Det perfekta trycket för espressoskum

Du får bara crema med en espressomaskin eftersom det är en snabb bryggmetod med högt tryck. Experter rekommenderar en pumpmaskin med minst 9 bars pumptryck.  Vad är en bar? Bra fråga. Det är ett mått på atmosfärtrycket på det malda kaffet. Varmt vatten pumpas in i tryckkammaren, där det komprimeras till cirka 8 till 10 gånger det normala atmosfärtrycket. Detta tryck är viktigt för smakrik pressning av bönorna och tjockt, fylligt espressoskum. Espressomaskinen från KitchenAid tillhandahåller en förinfusion med lågt tryck och har en italiensk pump på 15 bar för att ge dig optimalt tryck för vacker crema. Det innebär att du enkelt kan skapa en espresso toppad med crema. Definitivt något att lägga till i din lista över färdigheter.

Håll den varm! Upprätthåll temperaturen hela tiden

Den sista pusselbiten för espressocrema är temperatur. Vattnet måste vara tillräckligt varmt för att karamellisera sockerarterna i kaffet, men inte så varmt att det förstör de underbara smakerna. Det optimala temperaturområdet för espresso är mellan 92 och 96 °C.  Dubbla, smarta temperatursensorer på espressomaskinen övervakar vattenvärmen under bryggningen och håller den vid precis rätt temperatur hela vägen genom processen.  Teknik med snabbuppvärmning hettar upp vattnet till perfekt bryggtemperatur på mindre än 45 sekunder. Så du behöver inte vänta på din espresso. 

”Ingen kan förstå sanningen förrän han dricker av kaffets skummande godhet.”

SHEIK ABD-AL-KABIR


    Alicia

    Rachel Thomas

    Mum and KitchenAid fan

    I’m a busy parent and writer who loves the buzz of creativity — and coffee — to get me through life! I jump straight into new trends and techniques and enjoy sharing my experiences online.