Skip the navigation
Hem>Blogg>Så förvarar du kaffebönor

Så förvarar du kaffebönor

Victoria Woodward
Victoria Woodward

min read

2023-04-27

coffee-beans-in-glass.jpg

Att känna till hur kaffebönor hålls färska är viktigt för alla kaffeälskare. Du vill att dina bönor ska bli till en utsökt, aromatisk kopp kaffe. Ta reda på vad som gör att kaffet blir unket och hur bönorna förvaras bäst.

Vilka är kaffebönans största fiender?

Se upp: allt möjligt kan ge kaffebönorna bismaker. Alla följande faktorer kan påverka kaffet:

  • luft – så snart rostade kaffebönor kommer i kontakt med luft börjar de oxideras, vilket försämrar smaken och aromen

  • ljus – solljus och inomhusbelysning bryter ner fetter, vitaminer och proteiner, vilket gör att bönorna blir unkna

  • värme – varma miljöer gör att bönorna smakar mindre, eftersom molekylerna i bönorna rör sig snabbare och bryts sönder 

  • fukt – när en rostad böna utsätts för fukt eller kondens påverkas bönorna nästan omedelbart 

Hur ser nyrostade bönor ut?

Nyrostat kaffe är blankt och glansigt. Det beror på att oljorna har kommit till ytan. Det gäller särskilt mörkrost. Med tiden torkar bönorna ut och får ett mattare utseende. Med tiden får kaffebönorna ett mattare utseende eftersom oljor och doftämnen torkar ut.  

pexels-livier-garcia-1459339

Hur länge håller kaffebönor?

Orostade bönor håller sina smaker i minst ett år i en förseglad eller vakuumförpackad påse. Men om du, som de flesta av oss, köper rostade bönor, börjar de försämras en vecka från rostningsdatumet, om de inte förvaras på rätt sätt. Om du tar väl hand om dem har du färska kaffebönor i ungefär en månad. För maximal färskhet mellan böna och kopp ska du mala precis innan du brygger. Det är värt det, och du kommer att känna skillnaden. Upptäck kaffekvarnen >

Så håller du kaffebönorna färska längre

Ge ditt favoritkaffe lite kärlek med dessa skötselråd:

  • Välj en sval, mörk, torr plats, till exempel ett skafferi eller skåp.

  • Undvik varma platser, till exempel i närheten av en ugn eller skåp som är i direkt solljus.

  • Undvik fuktiga platser, till exempel nära diskbänken eller vattenkokaren.

  • Om du förvarar kaffet på köksbänken måste det vara i en ogenomskinlig, lufttät behållare borta från värme och ljus.

  • Köp helst hela bönor, i inte allt för stora mängder åt gången och så nyrostade som möjligt, för att få en caféupplevelse hemma.   Här finns de olika typerna av kaffebönor >

pexels-pixabay-144253

Ska kaffebönor förvaras i kylskåpet?

Det kan vara lockande, men kylskåpet är ingen rekommenderad förvaringsplats för kaffebönor. Kaffet är mjukt och poröst och absorberar lätt smaker från andra livsmedel i kylskåpet, till exempel lök eller ost.   Den kalla temperaturen och luftfuktigheten i ett kylskåp lämpar sig inte heller för att kaffet ska hållas färskt. Bönorna kan utsättas för kondens, vilket innebär att de bara bryggs till viss del och förlorar sin styrka.

Kan man frysa kaffebönor för att hålla dem färska?

Det råder delade meningar bland experterna. Om du väljer att göra det är det viktigt att du vet hur du förvarar kaffebönorna på rätt sätt i frysen.  Det är bäst att frysa dem i små mängder i en lufttät behållare. Öppna behållaren först när den är helt tinad för att undvika kondens, och lägg aldrig tillbaka oanvända bönor i frysen. När bönorna har rumstemperatur kan du mala dem som vanligt, vilket frisläpper den goda smaken, och sedan brygga dem direkt.     Läs mer om hur du maler kaffe hemma >

De bästa burkarna för förvaring av kaffebönor

När du har öppnat påsen med kaffebönor måste du flytta över dem till en annan behållare.

Välj lufttäta burkar i ogenomskinligt glas, keramik eller icke-reaktiv metall (som koppar). Du kan även köpa vakuumburkar som stänger ute luften med en tryck- eller vridrörelse för att öka hållbarheten.

Om du vill att dina kaffebönor ska vara redo att användas direkt har vi specialdesignat burkar till KitchenAid-kaffekvarnen. De är UV-beständiga och håller bönorna färska.  Den färskaste espresson får du genom att mala direkt i espressomaskinens portafilter. 

Upptäck hur du gör espresso hemma >

Kaffebönor är vackra

Kaffe är snyggt, och vi förstår att du gärna vill visa upp det i köket. Men förvara inte kaffet i en genomskinlig burk eller glasburk. Om bönorna utsätts för ljus kan det påverka smaken. 

”Du kan inte köpa lycka, men du kan köpa kaffe. Det är nästan samma sak.”

OKÄND


Tips för förvaring av malet kaffe

Vi har gått igenom om hur du kan hålla kaffebönor färska, men hur ska malet kaffe förvaras på bästa sätt? Malet kaffe oxiderar ännu snabbare, eftersom det har mer yta som utsätts för syre.   Ett tips är att köpa kaffet i små mängder, och om du följer råden ovan kan det hålla sig fräscht i upp till tio dagar. Oavsett vilket kaffe du väljer ska du behandla det som en ömtålig vara som ska förvaras och bryggas med försiktighet. Det ger dig bästa möjliga kaffe.     Utforska olika typer av kaffe >

Victoria Woodward

Victoria Woodward

Matälskare som bor i Storbritannien

Hej! Jag bor i Brighton och är författare och tvåbarnsmamma. Jag älskar att baka – om än hellre än bra – och tycker om att dela idéer, trender och tips med andra.