Skip the navigation
Hem>Blogg>Hur man skummar och ångar mjölk

Hur man skummar och ångar mjölk

Victoria Woodward
Victoria Woodward

min read

2023-04-28

frothing-milk-for-coffee.jpg

Du behöver behärska konsten att tillreda mjölk när du gör äkta kaffedrinkar. Är inte varm mjölk bara varm mjölk? Nej, det finns en hårfin skillnad mellan hur man skummar mjölk och hur man ångar mjölk för perfekt cappuccino, latte med mera.

Lufta och texturera mjölk till kaffe

Du kan använda det praktiska ångröret på espressomaskinen för att få uppvärmd mjölk med precis rätt konsistens. Det gör att det ser bättre ut och smakar och känns mycket bättre att dricka. Genom att följa stegen nedan kan du få exakt de resultat du vill ha.

Hur man skummar mjölk till en cappuccino

Det oemotståndliga skummet på en cappuccino uppnås genom att ett tjockt ”mikroskum” skapas med ångröret på en espressomaskin. Så här gör du:

 1. Börja med kall mjölk och en kall kanna (tillbringare)

 2. Töm ångröret för att bli av med eventuellt kvarvarande vatten eller avlagringar

 3. Fyll kannan till 1 cm under pipens början

 4. Sänk spetsen på ångröret till precis under ytan på mjölken och skumma tills mjölken nästan fördubblas i volym. Detta steg kallas att ”lufta” eller ”stretcha”.

 5. Se till att spetsen på röret är nära mjölkens yta, eftersom den måste dra luft från mjölkens yta för att producera skummet.

 6. När mjölken har fördubblats i volym sänker du ned ångröret i mjölken och lutar kannan så att en virvel bildas i mjölken, tills kannan nästan blir för varm för att hålla i. Detta steg kallas för att ”texturera”.

 7. Snurra försiktigt mjölken i kannan och knacka mot köksbänken för att släppa ut eventuella luftbubblor

 8. Din skummade mjölk är klar

 9. Kom ihåg att tömma och rengöra ångröret när du är klar.

026A1803

Hur man ångar mjölk till en latte

Den goda, varma mjölken som utgör latten uppnås genom att mjölk värms med ångröret på en espressomaskin. Så här gör du det:  

 1. Börja med kall mjölk och en kall kanna (tillbringare)

 2. Töm ångröret för att bli av med eventuellt kvarvarande vatten eller avlagringar

 3. Fyll kannan med mjölk upp till pipens början

 4. Sänk ned spetsen på ångröret under mjölkens yta och skumma tills kannan känns varm

 5. När du kommit så långt sänker du ned ångröret i mjölken och lutar kannan så att en virvel bildas i mjölken, tills kannan nästan blir för varm för att hålla i

 6. Resultatet blir ångad mjölk med lite skum

 7. Kom ihåg att tömma och rengöra ångröret när det är klart. Utforska espressomaskinen >

P200263kp-089z

Tips: Du kan känna temperaturen på mjölken när du använder en kanna i rostfritt stål. Håll den i handen och värm tills den nästan är för varm för att hantera. 

Vad är skillnaden mellan att skumma och ånga mjölk?

Mjölken värms upp med ett ångrör både när man skummar och ångar. Men det finns en hårfin skillnad. Skumning sker nära ytan för att skapa sammetslena ”mikrobubblor” och pumpa upp volymen. Vid ångning är röret nedsänkt djupare för att värma mjölken och det medför endast ett tunt lager skum ovanpå. 

Tips för att skumma mjölk 

Här är några tips för att skumma mjölk och få en underbar textur och smak:

 • Kall mjölk är lättare att skumma, så håll mjölken och kannan kalla före användning

 • Om mjölken blir över 65 °C kommer den att bli bränd och smaka illa

 • Mellanmjölk kan skumma för lätt, medan standardmjölk är kompakt

 • Lämna gott om plats i kannan så att mjölken kan expandera

 • Rensa ångröret före och efter användning

 • En kontinuerlig virvlande rörelse skapar jämnare bubblor.


Veganskt? Den bästa mjölken för skumning om du inte vill ha mejeriprodukter 

Mejerimjölk behöver inte vara en del av din kaffeupplevelse. Växtbaserad mjölk kan också skumma bra – havre, mandel, soja, hampa och kokos ger fylliga, krämiga resultat.  Många märken som inte är mejeriprodukter säljer nu en barista-version av sin veganska mjölk, speciellt framtagen för att den inte ska skära och klumpa sig, vilket ger det bästa skummet.  Många säger att växtbaserad mjölk tar fram olika smaker i kaffet, så varför inte prova det? 

Den äkta espressoupplevelsen 

Unna dig en kaffeupplevelse varje dag hemma med en espressomaskin från KitchenAid. Vår espressomaskin, som är utformad som en riktig praktpjäs, har dubbla smarta temperatursensorer som bibehåller den perfekta temperaturen under bryggningen för underbar smak.  Den har också en italiensk pump på 15 bar som ger tillräckligt med tryck för en äkta espresso med en fyllig crema ovanpå. Det innebär att du enkelt serverar resultat av professionell kvalitet – och tar hela äran. Gå till espressomaskinen >

P200263kp-099z

Lattekonst som en mästare

Undrar du hur man gör lattekonst? Genom att försiktigt hälla silkeslen, vältexturerad mjölk från kannan på en nytillredd espresso för att skapa olika mönster. Detta kallas ”fri hällning” och det kräver övning – därför finns det mästerskap i lattekonst för baristas där de kan visa upp sina färdigheter. Man ser ofta blad- eller rosettaeffekter som hälls på kaffet, liksom svanar och hjärtan. Hur kan man inte älska det?

pexels-chevanon-photography-302899

Schablonströdd konst på kaffet

När du vet hur man skummar mjölk, varför inte dekorera drycken med lätt pudrad choklad, muskot eller kanel? Du behöver bara en kakaoströare och en schablondesign, t.ex. kaffebönor, ett smileyansikte eller stjärnor.  Företag har ofta en schablon med sin logotyp eller ikon. Vilken blir din signaturstil när det är så enkelt att beställa eller göra personliga schabloner?

pexels-charlotte-may-5946623

”Bröd utan smör och kaffe utan mjölk är en fruktansvärd katastrof.”

JOHN MUIR


  Victoria Woodward

  Victoria Woodward

  Matälskare som bor i Storbritannien

  Hej! Jag bor i Brighton och är författare och tvåbarnsmamma. Jag älskar att baka – om än hellre än bra – och tycker om att dela idéer, trender och tips med andra.