Vegansk pumpapaj med kanel
En söt och kryddig vegansk efterrätt gjord från grunden. Passera och strimla ingredienserna med hjälp av delar till köksmaskinen.
Redskap
Ingredienser
Portioner
150 g
mandelmjöl
90 g
vetemjöl
1 tsk
salt
1 msk
strösocker
1
´ägg´ gjort av linfrön (1 msk malda linfrön + 3 msk vatten)
6 msk
vatten
650 g
rå pumpa
150 g
silkestofu
180 ml
lönnsirap
1 msk
vaniljextrakt
60 g
mandelsmör
15 g
majsstärkelse
pumpakrydda (blandning av kanel, ingefära, muskotnöt och kryddnejlika)
150 g
pekannötter
100 g
farinsocker
Steg för steg
Lägg 650 g råa halverade pumpor på en bakplåt. Rosta i 20 minuter i en förvärmd ugn på 180 °C eller tills en kniv lätt kan skära igenom den. Låt svalna helt.
Sätt fast sikt- och vågdelen på köksmaskinen och ställ den på hastighet 4. Sikta 150 g mandelmjöl*, 90 g vetemjöl, ½ tsk salt, 1 msk strösocker i en stor skål. (*Om du vill göra mandelmjöl lägger du 150 g skållad mandel i kannan till K400-blendern och mixar på hastighet 5 tills nötterna är helt pulveriserade.)
Tillsätt ägget gjort av linfrön (1 msk malda linfrön + 3 msk vatten, blanda i en liten skål, så blir det som ett "ägg” gjort av linfrön. Vänta innan tills koncistensen är "kladdig") innan du använder det) och 4 matskedar vatten i skålen. Fäst flatblandaren och blanda på hastighet 4 tills det blir en deg.
Rulla ut degen på en mjölad yta, lägg den i en pajform, kläm fast kanterna och förgrädda i 15 minuter i en förvärmd ugn på 175 °C.
Fäst passertillsatsen för frukt och grönsaker på köksmaskinen och ställ på hastighet 4. Mata in den rostade pumpan i passertillsatsen och samla upp purén i en skål.
Tillsätt 150 g silkestofu och 60 g mandelsmör till köksmaskinen med ballongvisp och mixa på hastighet 4 tills blandningen kombineras.
Tillsätt 180 ml lönnsirap, 1 msk vaniljextrakt, 15 g majsstärkelse, ½ tsk salt, pumpakrydda (blandning av kanel, ingefära, muskotnöt och kryddnejlika) till fyllningen och blanda i 2 minuter på hastighet 4.
Häll i fyllningen i den förbakade skalet och slå mot köksbänken för att släppa ut eventuella luftbubblor. Grädda i 45 minuter i en förvärmd ugn på 180 °C tills pajen har stelnat, men är lite dallrig i mitten.
Lägg 100 g mörkbrunt socker och 2 msk vatten i en kastrull på medelvärme, vänta tills karamellsirapen bubblar. Tillsätt 150 g pekannötter och rör om tills de är karamelliserade och rostade.
Häll nötterna på en bakplåt täckt med bakplåtspapper och låt dem svalna helt.
Fäst Fresh Prep-skivnings-/strimlingsdelen utrustad med en grov strimlingskniv på köksmaskinen. Ställ in på hastighet 4 och mata in pekannötterna genom tillbehöret.
Lägg en generös mängd av de klibbiga hackade pekannötterna överst på pajen – sikta på en tjocklek på ca 1 cm för en perfekt tjocklek och konsistens. Vid servering ringla karamellsås med salt eller en tjock toffeesås.