Vegansk pumpapaj med kanel
En söt och kryddig vegansk efterrätt gjord från grunden. Passera och strimla ingredienserna med hjälp av delar till köksmaskinen.
Vegansk pumpapaj med kanel
En söt och kryddig vegansk efterrätt gjord från grunden. Passera och strimla ingredienserna med hjälp av delar till köksmaskinen.
Redskap
Ingredienser
150 g mandelmjöl
90 g vetemjöl
1 tsk salt
1 msk strösocker
1 ´ägg´ gjort av linfrön (1 msk malda linfrön + 3 msk vatten)
6 msk vatten
650 g rå pumpa
150 g silkestofu
180 ml lönnsirap
1 msk vaniljextrakt
60 g mandelsmör
15 g majsstärkelse
pumpakrydda (blandning av kanel, ingefära, muskotnöt och kryddnejlika)
150 g pekannötter
100 g farinsocker
Steg för steg
Lägg 650 g råa halverade pumpor på en bakplåt. Rosta i 20 minuter i en förvärmd ugn på 180 °C eller tills en kniv lätt kan skära igenom den. Låt svalna helt.
Sätt fast sikt- och vågdelen på köksmaskinen och ställ den på hastighet 4. Sikta 150 g mandelmjöl*, 90 g vetemjöl, ½ tsk salt, 1 msk strösocker i en stor skål. (*Om du vill göra mandelmjöl lägger du 150 g skållad mandel i kannan till K400-blendern och mixar på hastighet 5 tills nötterna är helt pulveriserade.)
Tillsätt ägget gjort av linfrön (1 msk malda linfrön + 3 msk vatten, blanda i en liten skål, så blir det som ett "ägg” gjort av linfrön. Vänta innan tills koncistensen är "kladdig") innan du använder det) och 4 matskedar vatten i skålen. Fäst flatblandaren och blanda på hastighet 4 tills det blir en deg.
Rulla ut degen på en mjölad yta, lägg den i en pajform, kläm fast kanterna och förgrädda i 15 minuter i en förvärmd ugn på 175 °C.
Fäst passertillsatsen för frukt och grönsaker på köksmaskinen och ställ på hastighet 4. Mata in den rostade pumpan i passertillsatsen och samla upp purén i en skål.
Tillsätt 150 g silkestofu och 60 g mandelsmör till köksmaskinen med ballongvisp och mixa på hastighet 4 tills blandningen kombineras.
Tillsätt 180 ml lönnsirap, 1 msk vaniljextrakt, 15 g majsstärkelse, ½ tsk salt, pumpakrydda (blandning av kanel, ingefära, muskotnöt och kryddnejlika) till fyllningen och blanda i 2 minuter på hastighet 4.
Häll i fyllningen i den förbakade skalet och slå mot köksbänken för att släppa ut eventuella luftbubblor. Grädda i 45 minuter i en förvärmd ugn på 180 °C tills pajen har stelnat, men är lite dallrig i mitten.
Lägg 100 g mörkbrunt socker och 2 msk vatten i en kastrull på medelvärme, vänta tills karamellsirapen bubblar. Tillsätt 150 g pekannötter och rör om tills de är karamelliserade och rostade.
Häll nötterna på en bakplåt täckt med bakplåtspapper och låt dem svalna helt.
Fäst Fresh Prep-skivnings-/strimlingsdelen utrustad med en grov strimlingskniv på köksmaskinen. Ställ in på hastighet 4 och mata in pekannötterna genom tillbehöret.
Lägg en generös mängd av de klibbiga hackade pekannötterna överst på pajen – sikta på en tjocklek på ca 1 cm för en perfekt tjocklek och konsistens. Vid servering ringla karamellsås med salt eller en tjock toffeesås.