Skip the navigation
Vegansk pumpapaj med kanel

Vegansk pumpapaj med kanel

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid Chef
pumpkin_pie_eoy_header_image_1600x640_vip_header_image.jpg
Vegansk pumpapaj med kanel

En söt och kryddig vegansk efterrätt gjord från grunden. Passera och strimla ingredienserna med hjälp av delar till köksmaskinen.

Duration
Totalt2h
Förberedelser40min
Tillagning1h20

Redskap

STAND_MIXERSTAND_MIXER
SIFTERSIFTER
VEGETABLE_SLICER_AND_SHREDDERVEGETABLE_SLICER_AND_SHREDDER

Ingredienser

Portioner

150 g

mandelmjöl

90 g

vetemjöl

1 tsk

salt

1 msk

strösocker

1

´ägg´ gjort av linfrön (1 msk malda linfrön + 3 msk vatten)

6 msk

vatten

650 g

rå pumpa

150 g

silkestofu

180 ml

lönnsirap

1 msk

vaniljextrakt

60 g

mandelsmör

15 g

majsstärkelse

pumpakrydda (blandning av kanel, ingefära, muskotnöt och kryddnejlika)

150 g

pekannötter

100 g

farinsocker

Steg för steg

 1. Lägg 650 g råa halverade pumpor på en bakplåt. Rosta i 20 minuter i en förvärmd ugn på 180 °C eller tills en kniv lätt kan skära igenom den. Låt svalna helt.

 2. Sätt fast sikt- och vågdelen på köksmaskinen och ställ den på hastighet 4. Sikta 150 g mandelmjöl*, 90 g vetemjöl, ½ tsk salt, 1 msk strösocker i en stor skål. (*Om du vill göra mandelmjöl lägger du 150 g skållad mandel i kannan till K400-blendern och mixar på hastighet 5 tills nötterna är helt pulveriserade.)

 3. Tillsätt ägget gjort av linfrön (1 msk malda linfrön + 3 msk vatten, blanda i en liten skål, så blir det som ett "ägg” gjort av linfrön. Vänta innan tills koncistensen är "kladdig") innan du använder det) och 4 matskedar vatten i skålen. Fäst flatblandaren och blanda på hastighet 4 tills det blir en deg.

 4. Rulla ut degen på en mjölad yta, lägg den i en pajform, kläm fast kanterna och förgrädda i 15 minuter i en förvärmd ugn på 175 °C.

 5. Fäst passertillsatsen för frukt och grönsaker på köksmaskinen och ställ på hastighet 4. Mata in den rostade pumpan i passertillsatsen och samla upp purén i en skål.

 6. Tillsätt 150 g silkestofu och 60 g mandelsmör till köksmaskinen med ballongvisp och mixa på hastighet 4 tills blandningen kombineras.

 7. Tillsätt 180 ml lönnsirap, 1 msk vaniljextrakt, 15 g majsstärkelse, ½ tsk salt, pumpakrydda (blandning av kanel, ingefära, muskotnöt och kryddnejlika) till fyllningen och blanda i 2 minuter på hastighet 4.

 8. Häll i fyllningen i den förbakade skalet och slå mot köksbänken för att släppa ut eventuella luftbubblor. Grädda i 45 minuter i en förvärmd ugn på 180 °C tills pajen har stelnat, men är lite dallrig i mitten.

 9. Lägg 100 g mörkbrunt socker och 2 msk vatten i en kastrull på medelvärme, vänta tills karamellsirapen bubblar. Tillsätt 150 g pekannötter och rör om tills de är karamelliserade och rostade.

 10. Häll nötterna på en bakplåt täckt med bakplåtspapper och låt dem svalna helt.

 11. Fäst Fresh Prep-skivnings-/strimlingsdelen utrustad med en grov strimlingskniv på köksmaskinen. Ställ in på hastighet 4 och mata in pekannötterna genom tillbehöret.

 12. Lägg en generös mängd av de klibbiga hackade pekannötterna överst på pajen – sikta på en tjocklek på ca 1 cm för en perfekt tjocklek och konsistens. Vid servering ringla karamellsås med salt eller en tjock toffeesås.