Redskap
Yoghurtglass med bär
En slät och krämig yoghurtglass, gjord på färska bär och grekisk yoghurt och blandad till perfektion i en KitchenAid-glasskål.
Redskap
Ingredienser
350 g blandade bär (blåbär, hallon och jordgubbar)
100 g socker
1 msk citronsaft
250 g Grekisk yoghurt
200 ml vispgrädde
1 tsk vaniljextrakt
Steg för steg
Blanda bär, citronsaft och socker i en kastrull. Värm försiktigt på låg till medelhög värme. Rör om då och då tills bären blir mjuka och frigör sin saft. När de är mjuka kan du mosa dem lite med en sked. Låt blandningen sjuda i 10 minuter tills den får en sirapsliknande konsistens. Ta bort från värmen. Placera en finmaskig sil över en skål och häll bärblandningen genom den för att ta bort frön och fruktkött. Använd baksidan av en sked för att trycka igenom blandningen och se till att du får ut varje droppe vätska, samtidigt som fröna stannar kvar i silen. Låt svalna.
Montera flatblandaren på KitchenAid-köksmaskinen. Blanda den silade bärpurén, den grekiska yoghurten, grädden och vaniljextraktet i köksmaskinens skål. Blanda på hastighet 4 tills den är slät och väl blandad. Täck skålen och låt stå i kylen i minst 4 timmar för att kyla ordentligt.
Fäst den frysta KitchenAid-glasskålen och blandredskapet på köksmaskinen. Häll den kylda blandningen i en kanna med en pip som gör det enklare att hälla. Ställ in maskinen på omrörning och häll ner blandningen lite i taget i glasskålen samtidigt som köksmaskinen är igång. Rör om i 15–20 minuter eller tills den får en tjock och mjuk konsistens. Servera omedelbart eller lägg i en lufttät behållare och frys in den tills den är fast. Låt glassen stå i rumstemperatur i cirka 5 minuter innan du skopar upp den, eftersom hemlagad glass ofta är hårdare än den du köper i butik.