Skip the navigation

Citrondoftande jordgubbsmunkar

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid Chef
Import-Recipe - Lemon Scented Strawberry Jam Doughnuts

Det har aldrig varit enklare att göra hemlagade munkar, och dessa citrondoftande jordgubbsmunkar är en garanterad succé oavsett tillfälle.

Duration
Totalt3h50
Förberedelser20min
Tillagning30min
Vila3h

Redskap

FoodProcessorFoodProcessor

Ingredienser

Portioner

180 ml

mjölk

6 g

aktiv torrjäst

440 g

vetemjöl

265 g + 1 tbsp

strösocker

85 g

smör

1

ägg

1 tsk

citronjuice

1 tsk

citronzest

1/2 tsk

salt

1250 ml

rapsolja

500 g

jordgubbsylt

Steg för steg

  1. Mät upp mjölken i en mikrovågssäker mätkopp i glas och värm mjölken tills den är varm (inte het) vid beröring, cirka 30 sekunder. Tillsätt 1 msk socker och jästen och vispa försiktigt för att blanda in. Låt vila tills jäst aktiveras och börjar skumma, ca 3–5 minuter.

  2. Sätt i degkniven i din KitchenAid-matberedare på 3,1 liter. Tillsätt 410 g mjöl, 65 g socker, smör, ägg, citronsaft, citronzest och salt. Sätt på locket och vrid matberedaren till låg hastighet. Låt blandningen bearbetas ostört i 1 minut. Ta sedan bort matarröret utan att stoppa maskinen och tillsätt resterande 30 g mjöl. Låt degen knådas i ytterligare 3–4 minuter, eller tills den är slät och mjuk.

  3. Spraya en stor skål lätt med olja. Ta ut degen ur matberedaren, forma en slät boll och lägg sedan degen i skålen. Täck skålen ordentligt med plastfolie och låt stå på en varm plats tills den fördubblats i storlek, ca 2 timmar.

  4. Forma munkar. Förbered en stor bakplåt genom att täcka den med plastfolie. När degen har jäst trycker du ner den, placerar den på en ren arbetsyta och formar till en rektangel på ca 40 x 12 cm. Skär rektangeln på längden i två lika stora bitar och skär sedan varje smala remsa i tolv bitar. Ta varje deg remsa och knåda/rulla till en slät boll lite större än en golfboll. Placera de formade degbollarna på bakplåten och se till att det finns tillräckligt med utrymme mellan dem för den andra jäsningen. När alla degbollar har formats täcker du plåten med plastfolie, placerar plåten på en varm plats och låter den jäsa tills den har fördubblats i storlek, eller ungefär en timme.

  5. Fritera munkarna. Hetta upp rapsolja i en kastrull till ca 175 °C. Medan oljan värms upp kan du förbereda en separat plåt eller ett galler genom att täcka det med ett dubbelt lager av pappershanddukar. Placera plåten bredvid spisen där du ska fritera munkarna. Häll 1 kopp socker i en skål och ställ den åt sidan på plåten. Arbeta i omgångar, fritera munkarna tills de är gyllene, ca 2 minuter per sida, vänd en gång. Använd en hålslev för att föra över munkarna till plåten med pappershanddukar. Låt svalna något innan du rullar varje friterad munk i strösocker.

  6. Fyll munkarna. När alla munkar har rullats i socker ska du fylla en spritspåse med sylt. Arbeta med en munk i taget, använd en vass kniv för att skära en 1,25 cm skåra i sidan av munken, för sedan in spritspåsens spets i skåran och fyll munken med sylt.