Skip the navigation
Vanliga frågor>Mixers>Varför klättrar degen på degkroken?
hero-banner-1600x470-faq
Vanliga frågor

Varför klättrar degen på degkroken?

Frustrerad av att degen klättrar på degkroken i din köksmaskin? Om du har det här problemet när du bakar kan du ta en titt på våra felsökningstips …

När du knådar bröddeg kan det hända att degen verkar ”klättra” på degkroken. Om du stöter på det här problemet har du några idéer här:

Knådar du för länge?

Att knåda bröd i en KitchenAid-köksmaskin i bara 2 minuter motsvarar knådning för hand i 10–12 minuter tack vare dess högeffektiva elliptiska rörelsemönster. Det innebär att du kan behöva minska tiden för blandning och knådning i ditt favoritrecept.

När degen klättrar på kroken är det vanligtvis ett tecken på att knådningen är klar. En klibbig deg tenderar att klättra på degkroken och kan till och med klättra över kragen på degkroken. Observera att deg som innehåller ägg ofta är klibbigare och därmed klättrar lättare på kroken. De flesta specialkorn, särskilt rågmjöl, bildar en klibbig deg och klättrar på kroken mer än deg med vitt mjöl.

Använder du rätt hastighet?

Endast hastighet 2 ska användas för knådning.

Extra tips för att knåda deg:

  • Att tillsätta lite mer mjöl (en matsked i taget) gör att degen inte klättrar lika mycket på kroken.

  • Men det är viktigt att inse att viss deg har en klibbigare konsistens, så försök inte överkompensera med ytterligare mjöl eftersom det gör att brödet blir för torrt.

RELATERADE VANLIGA FRÅGOR

Var den här artikeln till hjälp?

yesno