Hem>Support> Vanliga frågor
Hur kan vi hjälpa dig?

Hur avkalkar man en kaffemaskin?

Om du har en filterkaffebryggare, franskpress eller espressomaskin måste du avkalka då och då. Läs våra avkalkningsråd här …

Kaffebryggare och kaffemaskiner måste avkalkas regelbundet för att ta bort mineralavlagringar från vattnet som kan påverka bryggtider och smak. Detta innebär inte bara att du får ett kaffe som smakar bättre, utan det förlänger även maskinens livslängd.

Kranvattnets hårdhet eller mjukhet beror på vattnet där du bor.

Tecken på att kaffemaskinen kan behöva avkalkas

  1. En varningslampa, eller indikatorlampa för rengöring tänds (beroende på maskinmodell)
  2. Alltför långa bryggtider
  3. Ett gurglande ljud eller andra ovanliga ljud under bryggningscykeln
  4. Synliga tecken på mineralavlagringar

Så här avkalkar du en kaffemaskin

Ta en titt i användarhandboken till din maskin för att ta reda på hur du avkalkar den. Om du inte har den hittar du den här.

Använd ett kommersiellt avkalkningsmedel eller en ättikslösning. När du använder ett kommersiellt avkalkningsmedel följer du anvisningarna på förpackningen för rekommenderade mängder avkalkningsmedel och vatten. Vid användning av ättika fyller du kannan eller behållaren med en lösning som består av hälften vinäger och hälften vatten.

Obs! Rengöringstabletter för kaffebryggare finns i butiker. Om du har en kaffebryggare med ett galler som gör det svårt att lägga i hela tabletten i vattenbehållaren kan du krossa tabletten i mindre bitar i en plastpåse och hälla pulvret i vattenbehållaren.

  1. Före avkalkning ska du alltid ta bort eventuella vattenfilter och se till att hållaren inte innehåller kaffe eller kaffefilter.
  2. Kör en fullständig bryggningscykel med lämplig avkalkningslösning eller vinäger- och vattenblandning.
  3. Skölj kaffebryggaren genom att köra två bryggcykler med rent, kallt vatten varje gång.
  4. Tvätta filterhållaren och kannan i varmt vatten med diskmedel och skölj med varmt vatten.
  5. Sätt tillbaka eller byt vattenfiltret.

Så här avkalkar du espressomaskinen från KitchenAid

Kör avkalkningsprogrammet när indikatorn för rengöring blinkar. Avkalkningsfrekvensen beror på hur hårt vattnet är i ditt område, så det är viktigt att du programmerar espressomaskinen enligt vattnets hårdhetsnivå.

Avkalkningsprocessen körs i 4 faser, tar cirka 10 minuter och måste slutföras före nästa användning. Du kan när som helst under avkalkningsprogrammet pausa cykeln genom att trycka på start/stopp-knappen. Du återupptar programmet genom att trycka på start/stopp-knappen igen. Se till att du endast använder en avkalkningslösning som är avsedd för espressomaskiner.

Behöver du mer råd? Om du vill ladda ned eller visa produktdokumentation för din KitchenAid-apparat kan du besöka vår sida Användarhandböcker och dokumentation.

Var den här artikeln till hjälp?
top
Välj en annan produkt

Jämför

Jämför produkter

Du får inte köpa fler än 3 produkter. Ta bort en produkt innan du lägger till en ny.