Skip the navigation

Lavendelglass med honungskolasås och dadlar

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid Chef
Import-Recipe - Lavender Ice Cream with Honey Caramel and Dates

Den här läckra lavendel- och honungsglassen är söt och väldoftande. Ät den en solig sommareftermiddag.

Duration
Totalt55min
Förberedelser30min
Tillagning25min

Redskap

IceCreamMakerIceCreamMaker
StandMixerStandMixer

Ingredienser

Portioner

85 g

honung

100 g

farinsocker, packat

30 g

osaltat smör

120 ml

vispgrädde

2,5 tsk

vaniljextrakt

1/4 tsk

salt

1,5 msk

lavendelblommor

120 ml

vatten

110 g

strösocker

75 g

dadlar, utan kärnor

Steg för steg

  1. Ställ KitchenAid-glasskålen i frysen i 24 timmar.

  2. Gör honungskolasåsen. Tillsätt honung, farinsocker och smör i en kastrull på spisen på medelhög värme. Vispa hela tiden och koka upp blandningen.

  3. Ta sedan bort kastrullen från värmen och vispa i vispgrädde, 1 ½ tsk vaniljextrakt och salt. Häll blandningen i en skål, täck med plastfolie och kyl helt.

  4. Gör lavendelsirapen. Tillsätt vatten och lavendelblommor i en kastrull och koka upp. Sänk till medellåg värme.

  5. Tillsätt sockret och vispa försiktigt för att lösa upp det. Låt blandningen koka i fem minuter. Häll blandningen genom en finmaskad sil för att ta bort lavendelblommorna och rör sedan i 1 tsk vaniljextrakt och all chilisirap.

  6. Gör vaniljsåsbasen. Sätt i vispdelen i KitchenAid-köksmaskinen och tillsätt äggulor och socker i mixerskålen. Ställ in på hastighet 4 och vispa blandningen tills den är lätt och fluffig, cirka två minuter. Ställ åt sidan.

  7. Tillsätt mjölk och lavendelblommor i en kastrull och värm på medelvärme tills blandningen börjar ånga lätt. Ta bort 100 ml av den varma mjölken från kastrullen och vispa långsamt ned den i ägguleblandningen.

  8. Häll sedan tillbaka den tempererade ägguleblandningen i kastrullen medan du hela tiden vispar. Öka till medelhög värme.

  9. Använd en slickepott för att röra om hela tiden och se till att skrapa botten så att blandningen inte bränner fast. Sjud tills blandningen tjocknar och täcker slickepotten. KOKA INTE. Ta bort kastrullen från värmen och vispa i vispgrädden och vaniljextraktet. Sila vaniljsåsen i en skål genom en finmaskad sil. Täck skålen med plastfolie så att folien kommer i kontakt med såsen och kyl i minst två timmar.

  10. När du är redo att göra glassen tar du ut glasskålen ur frysen och låser den på plats på köksmaskinen. Sätt i blandredskapet i skålen och häll i lavendelvaniljsåsen i skålen. Lås köksmaskinhuvudet på plats, vrid hastigheten till Stir och ställ in timern på tjugo minuter.

  11. Efter tio minuter tillsätter du 60 ml lavendelsirap och när det är en minut kvar tillsätter du hackade dadlar och en matsked av honungskolasåsen.

  12. Stäng av maskinen och varva glassen och återstående kolasås i tre lager i en lufttät behållare. Avsluta med att ringla kolasås över. Frys i sex till åtta timmar.