Hamburgerbröd
Glöm färdigköpta bröd och gör dina egna hamburgerbröd hemma.
Redskap
Ingredienser
Portioner
400 g
mjöl typ 45
70 ml
varmt vatten
7 g
aktiv torrjäst
25 g
smör, smält
7 g
salt
20 g
socker
90 ml
standardmjölk
2
ägg, vispade
1
äggula
40 g
sesamfrön
Steg för steg
Häll det varma vattnet i en skål. Tillsätt jäst och blanda. Låt stå i 5 minuter.
Lägg mjöl, salt och socker i skålen till köksmaskinen med degkroken monterad. Vrid hastighetskontrollen till 2 och mixa i 30 sekunder.
Tillsätt jästblandningen, mjölk, vispade ägg och smält smör. Knåda på hastighet 2 i 5 minuter.
Låt degen jäsa i 40 minuter i en skål täckt med en fuktig handduk.
Vänd ut degen på en mjölad arbetsyta och knåda den snabbt för hand.
Dela den i 8 lika stora delar.
Forma till bollar och lägg dem på en bakplåt täckt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 90 minuter.
Pensla bröden med äggulorna blandade med lite vatten och strö över sesamfrön.
Grädda i 15-20 minuter i en förvärmd ugn på 180 °C.
Låt svalna på bakgaller.