Engelsk julkaka
Denna mycket fylliga, söta och mörka dessert är en traditionell brittisk efterrätt som serveras efter julmaten.
Redskap
Ingredienser
Portioner
100 g
urkärnade dadlar, grovt hackade
100 g
torkade tranbär
100 g
russin
100 g
kanderade körsbär
100 g
kanderade apelsinskal, grovt hackade
50 g
pecannötter, grovhackade
1 tsk
ingefära, riven
1 tsk
kanel
100 ml
grand marnier
100 g
smör, mjukt
100 g
farinsocker
2
stora ägg, vispade
50 g
vetemjöl
85 g
färska vita brödsmulor
Steg för steg
Lägg dadlar, tranbär, russin, kanderade körsbär, kanderade apelsinskal och ingefära i en bunke. Tillsätt apelsinjuice, apelsinskal och Grand Marnier och värm försiktigt i 10 minuter. Rör om då och då tills juicen absorberas och blandningen är klibbig. Låt svalna.
Lägg smör, socker, ägg och självjäsande mjöl i en skål till en köksmaskin med flatblandare. Vrid hastighetskontrollen till 6 och blanda tills det blir krämigt.
Tillsätt fruktblandningen, nötter, brödsmulor och kanel. Blanda i omrörningshastighet tills det har arbetats in i degen.
Smörj en kakform lätt och lägg lite bakplåtspapper i botten på formen.
Lägg blandningen i en kakform. Täck formen med bakplåtspapper och folie. Fäst ordentligt med ett snöre och lägg sedan i en ångkokare eller en stor kastrull som innehåller tillräckligt med sjudande vatten för nå halvvägs upp på formens sidor.
Ånga, täckt med lock, i 4 timmar i en 160 C förvärmd ugn. Kontrollera vattennivån under tillagningen och fyll på vid behov.
Låt den svalna. Avsluta med florsocker och dekorera med t.ex. apelsiner, tranbär och rosmarin.