Skip the navigation

Engelsk julkaka

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid Chef
Import-Recipe - English pudding

Denna mycket fylliga, söta och mörka dessert är en traditionell brittisk efterrätt som serveras efter julmaten.

Duration
Totalt40min
Förberedelser40min

Redskap

StandMixerStandMixer

Ingredienser

Portioner

100 g

urkärnade dadlar, grovt hackade

100 g

torkade tranbär

100 g

russin

100 g

kanderade körsbär

100 g

kanderade apelsinskal, grovt hackade

50 g

pecannötter, grovhackade

1 tsk

ingefära, riven

1 tsk

kanel

100 ml

grand marnier

100 g

smör, mjukt

100 g

farinsocker

2

stora ägg, vispade

50 g

vetemjöl

85 g

färska vita brödsmulor

Steg för steg

  1. Lägg dadlar, tranbär, russin, kanderade körsbär, kanderade apelsinskal och ingefära i en bunke. Tillsätt apelsinjuice, apelsinskal och Grand Marnier och värm försiktigt i 10 minuter. Rör om då och då tills juicen absorberas och blandningen är klibbig. Låt svalna.

  2. Lägg smör, socker, ägg och självjäsande mjöl i en skål till en köksmaskin med flatblandare. Vrid hastighetskontrollen till 6 och blanda tills det blir krämigt.

  3. Tillsätt fruktblandningen, nötter, brödsmulor och kanel. Blanda i omrörningshastighet tills det har arbetats in i degen.

  4. Smörj en kakform lätt och lägg lite bakplåtspapper i botten på formen.

  5. Lägg blandningen i en kakform. Täck formen med bakplåtspapper och folie. Fäst ordentligt med ett snöre och lägg sedan i en ångkokare eller en stor kastrull som innehåller tillräckligt med sjudande vatten för nå halvvägs upp på formens sidor.

  6. Ånga, täckt med lock, i 4 timmar i en 160 C förvärmd ugn. Kontrollera vattennivån under tillagningen och fyll på vid behov.

  7. Låt den svalna. Avsluta med florsocker och dekorera med t.ex. apelsiner, tranbär och rosmarin.