Denna mycket fylliga, söta och mörka dessert är en traditionell brittisk efterrätt som serveras efter julmaten.
Ingredienser
Steg 1
Lägg dadlar, tranbär, russin, kanderade körsbär, kanderade apelsinskal och ingefära i en bunke. Tillsätt apelsinjuice, apelsinskal och Grand Marnier och värm försiktigt i 10 minuter. Rör om då och då tills juicen absorberas och blandningen är klibbig. Låt svalna.
Steg 2
Lägg smör, socker, ägg och självjäsande mjöl i en skål till en köksmaskin med flatblandare. Vrid hastighetskontrollen till 6 och blanda tills det blir krämigt.
Steg 3
Tillsätt fruktblandningen, nötter, brödsmulor och kanel. Blanda i omrörningshastighet tills det har arbetats in i degen.
Steg 4
Smörj en kakform lätt och lägg lite bakplåtspapper i botten på formen.
Steg 5
Lägg blandningen i en kakform. Täck formen med bakplåtspapper och folie. Fäst ordentligt med ett snöre och lägg sedan i en ångkokare eller en stor kastrull som innehåller tillräckligt med sjudande vatten för nå halvvägs upp på formens sidor.
Steg 6
Ånga, täckt med lock, i 4 timmar i en 160 C förvärmd ugn. Kontrollera vattennivån under tillagningen och fyll på vid behov.
Steg 7
Låt den svalna. Avsluta med florsocker och dekorera med t.ex. apelsiner, tranbär och rosmarin.
Våra mest älskade rätter
Dela glädjen med de här beprövade och frestande recepten. De tillhör hemmakockarnas favoriter och du kommer att få nästan lika mycket glädje av de nöjda leendena kring bordet som av de läckra smakerna.
Steg 1
Lägg dadlar, tranbär, russin, kanderade körsbär, kanderade apelsinskal och ingefära i en bunke. Tillsätt apelsinjuice, apelsinskal och Grand Marnier och värm försiktigt i 10 minuter. Rör om då och då tills juicen absorberas och blandningen är klibbig. Låt svalna.
Steg 2
Lägg smör, socker, ägg och självjäsande mjöl i en skål till en köksmaskin med flatblandare. Vrid hastighetskontrollen till 6 och blanda tills det blir krämigt.
Steg 3
Tillsätt fruktblandningen, nötter, brödsmulor och kanel. Blanda i omrörningshastighet tills det har arbetats in i degen.
Steg 4
Smörj en kakform lätt och lägg lite bakplåtspapper i botten på formen.
Steg 5
Lägg blandningen i en kakform. Täck formen med bakplåtspapper och folie. Fäst ordentligt med ett snöre och lägg sedan i en ångkokare eller en stor kastrull som innehåller tillräckligt med sjudande vatten för nå halvvägs upp på formens sidor.
Steg 6
Ånga, täckt med lock, i 4 timmar i en 160 C förvärmd ugn. Kontrollera vattennivån under tillagningen och fyll på vid behov.
Steg 7
Låt den svalna. Avsluta med florsocker och dekorera med t.ex. apelsiner, tranbär och rosmarin.