Vitt bröd
Få ditt hem att lukta som nybakat bröd.
Vitt bröd
Få ditt hem att lukta som nybakat bröd.
Redskap
Ingredienser
150 ml rumstempererat vatten
5 g färsk jäst
250 g vitt mjöl
3,5 g rumstempererat smör
5 g salt
Steg för steg
Lös upp den färska jästen i vattnet i mixerskålen.
Sätt fast siktare/vågdelen på köksmaskinen och sikta mjölet på hastighet 2.
Tillsätt smör och salt i skålen på en köksmaskin med degkrok.
Blanda på den lägsta hastigheten i tio minuter tills degen är jämn och har blivit en boll. Om degen är för torr eller klibbig tillsätter du lite vatten eller mjöl, en tesked i taget.
Lägg degen på en mjölad yta. Låt degen vila i fem minuter, täckt med en fuktig handduk.
Knåda degen för hand i fem minuter och forma den till en perfekt boll.
Täck med mjöl och en fuktad handduk och låt jäsa i ytterligare 15 minuter.
Knåda ytterligare fem minuter för hand och forma till en perfekt boll. Om degen är för blöt tillsätter du bara lite mjöl. Låt jäsa i 45 minuter till 1 timme tills den fördubblas i storlek.
Sätt fram en plåt med bakplåtspapper och lägg på det formade brödet.
Skär ett mönster med en mycket vass kniv.
Baka brödet i 45 minuter i ugnen på 220 °C.
Längst ned i ugnen placerar du en ugnssäker skål med vatten. Det ger brödet en knaprig skorpa.