Skip the navigation

Vintergalette

Import-Author - KitchenAid Chef
KitchenAid Chef
wintergalette thumbnail

En välsmakande galette med vintergrönsaker och smulad fetaost insvept i en spröd skorpa som är gräddad till gyllenbrun perfektion.

Duration
Totalt1h50
Förberedelser15min
Tillagning1h5
Vila30min

Redskap

StandMixerStandMixer

Ingredienser

Portioner

150 g

butternutpumpa

2 tsk

olivolja

200 g

mjöl

1/2 tsk

salt

1 msk

torkad oregano

1 msk

torkad timjan

100 g

smör, kallt och tärnat i kuber

200 g

fetaost

4

små kokta betor, skivade

1

rödlök

6 kvistar

färsk timjan

ägg

1 tsk

mjölk

1 msk

honung

Steg för steg

  1. Det här receptet ger 1 galette som räcker till 4 personer.

  2. Värm ugnen till 200 °C. Skala butternutpumpan och skär den i skivor. Pensla skivorna med hälften av olivoljan och grädda dem i 25 minuter tills de är mjuka.

  3. Häll mjöl, salt och torkad oregano i skålen till köksmaskinen med degblandare. Tillsätt det kalla smöret och blanda på hastighet 2 tills blandningen liknar grova smulor. Tillsätt det iskalla vattnet gradvis, en matsked i taget, medan du blandar tills degen går ihop. Var noga med att inte överarbeta degen. Forma degen till en boll, linda in den i plastfolie och kyl i minst 30 minuter.

  4. Kavla ut den kylda degen till en grov cirkel på en mjölad yta, ca 30 cm i diameter. Lägg den utrullade degen på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Smula fetaosten och lägg ut betor, butternutpumpa och rödlök i mitten av degen. Spara ca 5 cm vid kanterna. Pensla grönsakerna med olivolja och strö över färsk timjan. Vik kanterna på degen över fyllningen, platta till efterhand tills de får en rustik galetteform. Vispa ihop det vispade ägget och mjölken i en liten skål och pensla kanterna på galetten med äggblandningen.

  5. Grädda galetten i ugnen i 190 grader i 40 minuter, eller tills skorpan blir gyllenbrun och grönsakerna är mjuka. Ringla över honung innan servering.