Skip the navigation

Veganska blomkåls- och quinoasalladsskålar

Import-Author - KitchenAid Chef
KitchenAid Chef
Vegan cauliflower and quinoa lettuce cups

Ett veganskt alternativ till middagsbjudningen som förrätt eller huvudrätt. De här blomkålsbollarna är inte bara mättande – de gör att man bara vill ha fler.

Duration
Totalt2h
Förberedelser50min
Inställning50min
Tillagning20min

Redskap

StandMixerStandMixer

Ingredienser

Portioner

2

huvuden av rå blomkål, putsad och utan stam

tbsp 3

aquafaba

25 g

sojasås

350 g

kokt och kyld quinoa

35 g

färsk hackad koriander, delad på hälften

27 g

salladslök, tunt skivad

370 g

pankoströbröd

24 g

salt till blomkålsbollar

34 g

citrongräspasta

4

vitlöksklyftor, finhackade

9 g

riven ingefära

7 g

chili- och vitlökssås

72 g

osaltade jordnötter, finhackade

60 g

extra virgin olivolja, att steka i

255 g

krämigt jordnötssmör

270 g

kokosmjölk

36 g

lönnsirap

36 g

röd currypasta

3

limefrukter

9 g

salt

32

hjärtsalladsblad

32

limeklyftor

2 skålar

rostat kokosspån eller rostade kokoschips

to garnish

hackad koriander

Steg för steg

  1. Gör jordnötssås: Vispa ihop jordnötssmör, kokosmjölk, lönnsirap, röd currypasta, pressad lime och 9 g salt i en skål. Späd med lite vatten om det behövs. Ställ åt sidan.

  2. Gör blomkålsbollar: Putsa blomkålen för att ta bort stam, kärna och blad. Koka upp vatten i en stor kastrull med lock. Sänk försiktigt ned ångkorgen med den putsade blomkålen. Täck kastrullen och ånga i 25 minuter. Flytta över blomkålen till en bakplåt med hushållspapper. Låt vila i 5 minuter för att frigöra överflödig fukt.

  3. Fäst flatblandaren på köksmaskinen och lägg blomkålen i skålen, sätt sedan på stänkskyddet. Mosa blomkålen, börja med hastighet 2. Öka långsamt till hastighet 6 i 3–4 minuter. Låt blomkålen vara kvar i skålen.

  4. Blanda aquafaba och sojasås i en separat skål. Rör om tills det är en slät blandning. Tillsätt i blomkålen och mixa på hastighet 3 i 30 sekunder.

  5. Tillaga blomkålsbollar: Tillsätt hälften av koriandern och de återstående blomkålsbollsingredienserna, utom oljan till stekning. Blanda på hastighet 4 i 1 minut. Ta loss skålen och ställ in i kylskåp i 30 minuter.

  6. Testa smak och konsistens på blomkålsbollarna genom att steka en skopa av blandningen i lite olja i en non-stick-stekpanna på medelvärme. Om de blir platta i stekpannan kan du tillsätta mer ströbröd. Smaka och justera kryddorna vid behov.

  7. Forma bollar på ca 4 cm genom att ta 1 rågad matsked blandning i taget. Lägg dem på en bakplåt.

  8. Värm ugnen till 200°C.

  9. Värm 2 matskedar olja i en stor non-stick-traktörpanna på medelvärme. Stek blomkålsbollarna i omgångar i 2 minuter på varje sida, tillsätt olja efter behov. Vänd försiktigt med en stekpincett och en stekspade, eftersom de är mjuka och kan fastna i pannan. Bollarna kan bli något platta när de tillagas.

  10. Lägg tillbaka blomkålsbollarna på bakplåten. Sätt in i ugnen och grädda i 10 minuter, tills de blivit varma ända in i mitten. Ta ut från ugnen och låt svalna i 10 minuter så att de blir fasta.

  11. Servera genom att lägga två blomkålsbollar i varje salladsskål och toppa med rostade kokosspån, resterande koriander och jordnötssås. Garnera med lite limesaft.