Skip the navigation

Vardagsboule

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid Chef
Import-Recipe - The Everyday Artisan Boule

Det här brödet är perfekt för allt från att äta med bara smör och marmelad, till smörgåsar eller att doppa i en varm soppa.

Duration
Totalt2h15
Förberedelser1h35
Tillagning40min

Redskap

STAND_MIXERSTAND_MIXER
BREAD_BOWLBREAD_BOWL

Ingredienser

375 g

vetemjöl

6 g

torrjäst

8 g

salt

300 ml

varmt vatten (ca 37 °c)

Steg för steg

  1. Förbered alla ingredienser på arbetsbänken. Värm upp brödskålen genom att fylla den med varmt vatten. Häll sedan ut vattnet och torka skålen med en handduk. Tillsätt mjöl, jäst och salt i brödskålen och fäst den på KitchenAid Artisan-köksmaskinen. Sätt i degkroken och lås fast huvudet. Sätt köksmaskinen på hastighet 2 så att de torra ingredienserna blandas. Efter cirka 30 sekunder blandar du långsamt i varmt vatten. Låt köksmaskinen knåda ingredienserna i 1 ½–2 ½ minuter eller tills degen släpper från skålen och bildar en boll. Den ska fortfarande vara kladdig och ojämn. Knåda inte för länge. (Det gör inget om lite mjöl finns kvar runt kanten.) Ta bort degen från kroken och ta bort brödskålen. Strö lite mjöl på degens ovansida. Använd en hand för att vända och täcka degen i mjöl och täck sedan skålen med locket. (Obs! Degen är klibbig. Du behöver inte forma eller knåda degen mer i det här läget.) Låt degen jäsa i 60 minuter.

  2. Ta av locket på skålen och ta försiktigt ut degen ur skålen och lägg den på en generöst mjölad yta. Med degen framför dig nyper du ihop degens överdel, drar den bort från dig och viker den sedan mot mitten som om du viker ett kuvert. Vrid degen en aning och gör samma sak med den del som nu är längst upp. Fortsätt att vända, dra ut och vika degen mot mitten i tre till fyra hela cirklar. (Du märker att det blir svårare att dra ut degen efterhand som du arbetar med den.) Efter att du har dragit ut och vikt degen klart vänder du på degen, med den vikta sidan nedåt. Placera försiktigt båda händerna på vardera sidan av den runda delen och böj försiktigt höger handflata runt den högra kanten samtidigt som du använder vänster hand för att rotera den runda delen på ytan. Den här åtgärden jämnar till degen till en rund bulle.

  3. Låt degen vila medan du snabbt diskar ur brödskålen och torkar den ordentligt. Mjöla rikligt på insidan av brödskålen och ovanpå degen. Lägg tillbaka degen i brödskålen med den vikta sidan nedåt. Täck skålen med locket och låt den jäsa i ytterligare 30 minuter.

  4. Förvärm ugnen till 230 °C när degen står på andra jäsningen. (Obs! Ställ in gallret så nära mitten av ugnen som möjligt, men se till att det finns tillräckligt mycket utrymme för att brödskålen med lock ska få plats.) När det är dags att grädda tar du bort locket från brödskålen och täcker lockets insida med bakplåtspapper. Vänd försiktigt ut degen ur brödskålen på ytan med bakplåtspapper (så att den vikta sidan nu är vänd uppåt). Var försiktig så att du inte punkterar degen eller påverkar formen. Töm ut överflödigt mjöl ur brödskålen och täck sedan degen med brödskålen och ställ in i ugnen. Grädda i 30 minuter. Ta sedan bort brödskålen och grädda i ytterligare 10 minuter eller tills skorpan har en djup gyllenbrun färg. Lägg brödet på ett galler för att svalna innan du skär det i skivor.

  5. Det är alltid bäst att väga mjölet när du bakar bröd. Om du inte har en köksvåg ska du tänka på att inte packa mjölet när du mäter upp det. ”Fluffa upp” mjölet innan du fyller mätkoppen och använd sedan baksidan av en kökskniv för att dra av allt överskott ovanför kanten. Vattentemperaturen är viktig vid brödbakning. Om du inte har en termometer för att testa vattentemperaturen är det bäst att använda varmt vatten från kökskranen (i stället för att värma i mikrovågsugn). Knepet är att fylla mätkoppen med varmt vatten, hälla ut det och sedan mäta upp den mängd som behövs till brödet. På så vis drar inte glaset åt sig värme från vattnet innan du tillsätter det i degen. Du behöver inte snitta ovansidan av det här brödet när du bakar. När degen vänds upp på locket efter den andra jäsningen blir det naturliga sprickor (från när du drog ut och vek degen) som expanderar och ger brödet sin vackra utsida.