Trettondagstårta
Gör denna tårta på smördeg fylld med mandelmassa för att fira Trettondagsafton!
Trettondagstårta
Gör denna tårta på smördeg fylld med mandelmassa för att fira Trettondagsafton!
Redskap
Ingredienser
250 g mjöl
1/4+1/4 tsk salt
120 g kallt vatten
75 g strösocker
100 g mandelmjöl
3 ägg
100+100+50 g smör (mjukt)
1/2 tsk mandelextrakt
Steg för steg
Häll mjöl, salt och vatten i skålen till köksmaskinen med degkrok.
Knåda på hastighet 2 i fem minuter tills degen blir till en boll.
Ta ut degen ur skålen, täck över den med plastfolie och ställ den i kylen i minst 30 minuter.
Kavla ut smöret (2 x 100 g) i en rektangel.
Tillsätt socker, mandelmjöl, salt och ägg i skålen till köksmaskinen med ballongvisp.
Blanda på hastighet 2 tills alla ingredienser är blandade.
Fäst flatvispen på köksmaskinen.
Tillsätt 50 g rumsvarmt smör och mandelextrakt och mixa på hastighet 4 tills degen är jämn.
Dela degen i två delar. Kavla ut varje halva i en rektangel.
Lägg det utkavlade smöret i mitten av degen och vik kanterna över toppen.
Ställ i kylen i en timme.
Kavla ut de två andra delarna av degen. Gör detta genom att vika kanterna över toppen.
Vrid degen ett kvarts varv varje gång du kavlar ut den. Upprepa det här steget tre gånger.
Lägg mandelfyllningen på en rund smördegsplatta. Jämna ut den och lämna lite utrymme längs kanten. Pensla kanterna med lite vatten.
Placera den andra utkavlade degen ovanpå fyllningen. Skär av kanterna vid behov.
Förslut kanterna genom att trycka ned fingrarna ordentligt.
Pensla med äggula. Skapa ett mönster på tårtan med en vass kniv.
Grädda i 30 minuter i en förvärmd ugn på 180 °C.