Skip the navigation

Thailändsk jordnötsdippsås

Import-Author - KitchenAid Chef
KitchenAid Chef
THAI_PEANUT_SAUCE.JPG

Med det här receptet får du en väldoftande och krämig jordnötssås i thailändsk tappning med aromatiska kryddor som galangal och citrongräs – perfekt som dipp eller att ringla över maten.

Duration
Totalt10min
Förberedelser10min

Redskap

HandBlenderHandBlender

Ingredienser

Portioner

2 msk

jordnötsolja

50 g

schalottenlök, tunt skivad

4

vitlöksklyftor, tunt skivade

5 cm

galangal, skalad och hackad i skivor

1 stjälk

citrongräs – bortskurna ändar, yttre lagret avskalat och skuret i 1 cm bitar

220 g

råa, skalade jordnötter

400 ml

kokosmjölk

1 msk

tamarindpasta

3 msk

fisksås

3 msk

limesaft

1 msk

farinsocker

1

thailändsk chili, bortskurna ändar och urkärnad

120 ml

vatten

Steg för steg

  1. Värm en kastrull på medelhög värme och tillsätt jordnötsolja. Sänk till medelhög värme och tillsätt skivad schalottenlök, vitlök, galangal och citrongräs. Bryn cirka 3–4 minuter tills blandningen börjar dofta. Rör om då och då så att den inte bränner fast. Tillsätt jordnötterna och rör om med en stor sked så att jordnötterna täcks helt av blandningen. Fortsätt bryna ytterligare 2–3 minuter för att rosta jordnötterna.

  2. Tillsätt kokosmjölk, tamarindpasta, fisksås, limejuice, farinsocker, chili (om du vill) och vatten. Lägg på ett lock och låt sjuda i 10–12 minuter. Rör om då och då.

  3. Ta av kastrullen från plattan. Fäst kastrullskyddet på stavmixerns arm. Fäst stavmixerns arm på basen, sänk ned mixern i skålen och börja mixa. Börja på en lägre hastighet medan delarna är stora och öka sedan hastigheten när blandningen blir jämnare. Mixa cirka 1 minut tills blandningen är slät.

  4. Såsen tjocknar. Om du vill ha en tunnare sås tillsätter du ytterligare en matsked vatten åt gången och mixar igen tills önskad konsistens uppnås.