Skip the navigation

Tarte tatin

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid Chef
tartetatin_thumbnail.jpg

Den mest klassiska franska desserten serveras bäst med en rejäl skopa vaniljglass.

Duration
Totalt2h10
Förberedelser30min
Tillagning1h40

Redskap

StandMixerStandMixer

Ingredienser

Portioner

500 g

vetemjöl

650 g

smör, kallt och tärnat i kuber

210 g

strösocker

1 tsk

salt

200 ml

vatten, iskallt

500 g

smör

8

äpplen

150 ml

lönnsirap

80 ml

calvados

Steg för steg

  1. Tillsätt mjöl, 100 g smör, socker, 10 g salt och vatten i köksmaskinens skål och sätt fast degkroken. Blanda på hastighet 2 tills du får en slät deg.

  2. Forma degen och 500 g smör till en rektangel. Lägg smöret ovanpå degen. Vik degen i tre tredjedelar och kavla ut. Upprepa vikningen och utkavlingen 7 gånger till. Låt degen stå i kylskåp i minst två timmar.

  3. Skala äpplena och skär dem i halvor. Ta bort kärnhusen med en melonskopa. Lägg äpplena i en stekpanna av gjutjärn. Häll över lönnsirap och calvados. Täck med aluminiumfolie och grädda i 1 h 15 min på 120 °C. Ta ut äpplena och låt dem svalna på ett fat.

  4. Värm stekpannan av gjutjärn på medelvärme och strö i 1/3 av det återstående sockret. Låt sockret smälta och täck med ytterligare ett lager. Fortsätt tills allt socker har smält. Rör inte om.

  5. Tillsätt resten av smöret (50 g) och rör om kraftigt tills en slät karamellsås har bildats. Lägg äpplena på karamellsåsen.

  6. Rulla ut smördegen i en cirkel som täcker stekpannan av gjutjärn och vilar över äpplena.

  7. Grädda din tarte tatin i 25 minuter på 215 °C. Låt vila i 5 minuter innan du försiktigt vänder över kakan på ett serveringsfat.

  8. Strö över grovt havssalt före servering.