Svinnfri blomkålsbowl
Ett hållbart och gott recept som skapar en smakrik måltid av alla delar av blomkålen!
Redskap
Ingredienser
Portioner
1
ekologisk blomkål
1
rödpeppar
1 msk
olivolja
1 tsk
peppar
2 msk
solrosolja
1/4 tsk
salt
1/4 tsk
svartpeppar
2
vitlöksklyftor
100 g
edamamebönor
1 tsk
sesamfrön (till garnering)
Steg för steg
Det här receptet blir 2 portioner i matberedaren.
Skär av bladen från blomkålshuvudet och lägg dem åt sidan för senare användning.
Tvätta blomkålen och ta bort buketterna från blomkålshuvudet. Kasta inte bort stammen. Lägg buketterna i KitchenAid-matberedaren och pulsera några gånger tills de får en risliknande textur. Överbearbeta inte; vi vill behålla lite textur.
Värm olivolja i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt blomkålsriset i stekpannan och tillaga i ca 5 minuter, rör om då och då.
Under tiden skär du blomkålsstammen i små stavar. Lämna eventuella små blad som de är. Om det finns blad med stora stjälkar kan du ta bort bladen från stjälkarna och skära stjälkarna i bitar eller stavar. Värm solrosoljan i en wokpanna på hög värme. Lägg i alla blomkålsstavar i wokpannan och stek i några minuter tills de blir mjuka. Tillsätt blomkålsbladen och röd paprika till wokpannan. Fortsätt steka och rör om i ytterligare 2–3 minuter tills grönsakerna är något mjuka.
Tillsätt vitlök och krydda med salt och svartpeppar. Stek i ytterligare en minut så att smakerna får blomma ut.
Servera blomkålsriset med de stekta grönsakerna. Tillsätt edamamebönor och toppa med sesamfrön.