Skip the navigation

Stark och syrlig soppa

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid Chef
hotandsoursoup_wallpaper.jpg

Den här soppan är fullpackad med smak och serveras gärna med varmt ris.

Duration
Totalt30min
Förberedelser10min
Tillagning20min

Redskap

FoodProcessorFoodProcessor

Ingredienser

Portioner

25 g

torkade liljelökar

20 g

torkad shiitakesvamp

20 g

torkad judasöra

230 g

ben- och skinnfria kycklinglår, delvis frysta

10 g

ingefära, skalad

150 g

hela bambuskott

25 g

salladslökar, tunt skivade

1 l

vatten

2 msk

mörk sojasås

2 msk

ljus sojasås

1 tsk

koshersalt

1,5 tsk

vitpeppar

1 msk

shaoxingvin, torr vermouth eller mirin

4 msk

majsstärkelse

60 ml

kallt vatten

400 g

fast tofu

2

stora ägg

60 ml

svart vinäger

to garnish

koriander

to taste

sesamolja

Steg för steg

  1. Förbered grönsakerna. Placera den torkade liljelöken, shiitakesvamp och judasöra (eller black fungus) i separata skålar. Täck varje skål med 240 ml kokande vatten och blötlägg tills allt har mjuknat. Sila och spara vätskan från liljelöken och shiitakesvampen, men inte judasörat. Skär svampen fint och trimma liljelökarna till en hanterbar längd och ställ åt sidan.

  2. Ställ in matberedaren med skärskivan på det högsta läget. Lås locket, vrid till hastighet 2 och mata in bambuskotten och ingefäran i röret med hjälp av mataren. (OBS! Om du föredrar riven ingefära och bambuskott kan du helt enkelt använda rivskivan i stället för skärskivan och sedan vända den till skivningssidan innan du bearbetar kycklingen.) Skär sedan den delvis frysta kycklingen i bitar som passar i matningsröret och mata in kycklingen i matningsröret med mataren.

  3. Hetta upp en kastrull och tillsätt 1 matsked olja. För över kycklingen, bambuskotten och ingefäran från matberedarens arbetsskål till kastrullen. Fräs i 1 minut och rör om hela tiden. Tillsätt liljelöken, shiitakesvampen, judasörat och salladslöken i kastrullen. Rör ihop alla ingredienser och fortsätt att fräsa i ytterligare en minut.

  4. Tillsätt vatten, den sparade vätskan från shiitakesvampen och liljelöken, sojasås, shaoxingvin, vitpeppar och salt. Låt sjuda ordentligt (inte koka) i cirka tio minuter för att låta smakerna blandas samman.

  5. Lös upp majsstärkelsen helt i det kalla vattnet och rör sedan långsamt ned den i soppan. Tillsätt i tofu när soppan har tjocknat lite. Tillsätt sedan ett ägg i taget i soppan och rör om efter varje ägg. När äggen är helt genomkokta (cirka 2 minuter) stänger du av värmen.

  6. Tillsätt svart vinäger lite i taget och smaka av innan du serverar. (Lägg till mer eller mindre efter önskemål). Tillsätt mer vitpeppar, vinäger och sojasås efter smak. Garnera med färska korianderblad och sesamolja.

  7. Du kan ersätta kycklingbröst eller -lår med fläsk, lamm eller nötkött.