Sockerkaka med äpplen (Szarlotka)
Denna äppelkaka är enkel att göra. Den är lätt och luftig, och fylld med saftiga äppelbitar!
Redskap
Ingredienser
Portioner
6
ägg
300 g
strösocker
190 g
vetemjöl, siktat
7
granny smith-äpplen (eller andra sura äpplen)
70 g
valnötter, hackade
1 msk
kanel
1/2
citron
250 g
vispgrädde
1 msk
florsocker
Steg för steg
Skölj, skala och kärna ur äpplena. Dela dem i åtta delar. Pressa en halv citron och vänd äpplena i citronsaft och kanel.
Lägg äggen i skålen till köksmaskinen med trådvisp. Vrid till hastighet 6 och vispa äggen poröst i cirka två minuter. Tillsätt sockret lite i taget. När allt socker har arbetats in sänker du hastigheten till 2 och tillsätter mjölet gradvis. Blanda så kort tid som behövs för att mjölet ska blandas i helt.
Täck en bakform på 30 x 40 cm med bakplåtspapper. Häll smeten i bakformen och bred ut i ett jämnt lager. Stick ner äpplena i smeten med jämna mellanrum. Strö över de hackade valnötterna. Grädda i förvärmd ugn på 180 °C i cirka 40 minuter. Strö florsocker över kakan (valfritt). Servera med vispgrädde.