Skip the navigation

Sockerkaka med äpplen (Szarlotka)

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid Chef
Import-Recipe - Apple sponge cake (Szarlotka)

Denna äppelkaka är enkel att göra. Den är lätt och luftig, och fylld med saftiga äppelbitar!

Duration
Totalt1h
Förberedelser20min
Tillagning40min

Redskap

StandMixerStandMixer

Ingredienser

Portioner

6

ägg

300 g

strösocker

190 g

vetemjöl, siktat

7

granny smith-äpplen (eller andra sura äpplen)

70 g

valnötter, hackade

1 msk

kanel

1/2

citron

250 g

vispgrädde

1 msk

florsocker

Steg för steg

  1. Skölj, skala och kärna ur äpplena. Dela dem i åtta delar. Pressa en halv citron och vänd äpplena i citronsaft och kanel.

  2. Lägg äggen i skålen till köksmaskinen med trådvisp. Vrid till hastighet 6 och vispa äggen poröst i cirka två minuter. Tillsätt sockret lite i taget. När allt socker har arbetats in sänker du hastigheten till 2 och tillsätter mjölet gradvis. Blanda så kort tid som behövs för att mjölet ska blandas i helt.

  3. Täck en bakform på 30 x 40 cm med bakplåtspapper. Häll smeten i bakformen och bred ut i ett jämnt lager. Stick ner äpplena i smeten med jämna mellanrum. Strö över de hackade valnötterna. Grädda i förvärmd ugn på 180 °C i cirka 40 minuter. Strö florsocker över kakan (valfritt). Servera med vispgrädde.