Sockerkaka med äpplen (Szarlotka)
Denna äppelkaka är enkel att göra. Den är lätt och luftig, och fylld med saftiga äppelbitar!
Sockerkaka med äpplen (Szarlotka)
Denna äppelkaka är enkel att göra. Den är lätt och luftig, och fylld med saftiga äppelbitar!
Redskap
Ingredienser
6 ägg
300 g strösocker
190 g vetemjöl, siktat
7 granny smith-äpplen (eller andra sura äpplen)
70 g valnötter, hackade
1 msk kanel
1/2 citron
250 g vispgrädde
1 msk florsocker
Steg för steg
Skölj, skala och kärna ur äpplena. Dela dem i åtta delar. Pressa en halv citron och vänd äpplena i citronsaft och kanel.
Lägg äggen i skålen till köksmaskinen med trådvisp. Vrid till hastighet 6 och vispa äggen poröst i cirka två minuter. Tillsätt sockret lite i taget. När allt socker har arbetats in sänker du hastigheten till 2 och tillsätter mjölet gradvis. Blanda så kort tid som behövs för att mjölet ska blandas i helt.
Täck en bakform på 30 x 40 cm med bakplåtspapper. Häll smeten i bakformen och bred ut i ett jämnt lager. Stick ner äpplena i smeten med jämna mellanrum. Strö över de hackade valnötterna. Grädda i förvärmd ugn på 180 °C i cirka 40 minuter. Strö florsocker över kakan (valfritt). Servera med vispgrädde.