Smulpaj med bär och vaniljglass
Läckra bär toppade med smuldeg och serverade med hemgjord vaniljglass.
Redskap
Ingredienser
Portioner
140 g
vetemjöl
100 g
ljust farinsocker
1 tsk
bakpulver
115 g
kallt smör i kuber
g 500
bär (hallon, björnbär, blåbär, röda vinbär)
l 1
vispgrädde
200 g
strösocker
1,5 tsp
vaniljextrakt
1
vaniljstång
Steg för steg
Tillsätt vetemjöl, bakpulver och 100 g farinsocker i skålen till köksmaskinen.
Fäst flatblandaren och blanda på den lägsta hastigheten i 30 sekunder.
Tillsätt kallt smör och blanda i ytterligare 90 sekunder på hastighet 2.
Lägg bären i en bakform. Strö över 1 msk farinsocker.
Fördela smuldegen över bären. Grädda i en förvärmd ugn på 180 grader i 25 minuter eller tills ytan är gyllenbrun.
Vaniljglass: Häll hälften av grädden i köksmaskinsskålen.
Tillsätt resten av vispgrädden och vaniljextrakt.
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna från bägge halvor. Lägg dem i skålen. Blanda på hastighet 1 i 30 sekunder.
Placera glasstillbehöret i köksmaskinen (glasskålen måste frysas över natten innan den används). Vrid hastighetskontrollen till 1.
Häll blandningen i glasskålen och låt maskinen gå i ca 20 minuter tills glassen är mjuk.
Servera direkt eller förvara den i frysen.
Servera smulpajen med en skopa vaniljglass.