Skip the navigation

Shumai

Import-Author - KitchenAid Chef
KitchenAid Chef
shumai_thumbnail.jpg

Den klassiska kinesiska delikatessen som kan ätas närsomhelst på dagen, oavsett om du är ensam, med vänner eller familj.

Duration
Totalt40min
Förberedelser30min
Tillagning10min

Redskap

FoodProcessorFoodProcessor

Ingredienser

Portioner

450 g

fläsksida eller fläskfilé, skuren i 2,5 cm tärningar

1/2 (320g)

grönkål eller savoykål

10 g

ingefära, skalad

20 g

salladslök, finhackad

18 g

torkade hela shiitakesvampar

1 + 1/2 msk

sojasås

1 msk

sesamolja

1 msk

jordnötsolja eller vegetabilisk olja

1 msk

koshersalt

1 msk

tapioka eller majsstärkelse

250 g

kokt klibbigt ris

24

runda dumplingark

efter smak

chiliolja, svart vinäger, ättika eller vinäger, sojasås

Steg för steg

  1. Det här receptet räcker till 24 shumai-knyten.

  2. Lägg shiitakesvamp i en liten skål. Häll 240 ml kokande vatten i skålen och blötlägg svampen tills den mjuknat. Lår rinna av och ställ åt sidan.

  3. Ta bort kärnan från kålen, skiva den i 5 cm klyftor och ställ den åt sidan med den skalade ingefära. Fäst den vändbara rivskivan på matberedaren i det högsta läget. Lås locket, kör matberedaren på hastighet 2 och använd mataren för att föra in kål och ingefära mot kniven.

  4. Lägg över kål och ingefära från arbetsskålen till en stor skål. Ställ åt sidan. Ta bort den vändbara rivskivan och fäst kniven med fyra blad. Tillsätt de blötlagda shiitakesvamparna, lås locket och pulsera för att finhacka. Tillsätt svampen till kålen och ingefäran.

  5. Fortsätt använda kniven med fyra blad, tillsätt det tärnade fläsket i arbetsskålen, lås locket och pulsera. Fortsätt pulsera tills fläsket är finhackat, nästan malet men inte en smet.

  6. Hetta upp en wokpanna, tillsätt 1 msk rapsolja och lägg sedan i fläskfärsen. Fräs i 1 minut och tillsätt sedan kål, ingefära, svamp och salladslök. Rör om och tillsätt sedan resterande ingredienser: sojasås, sesamolja, salt, majsstärkelse och kokt ris. Separera riset och rör om ordentligt. Ta bort från värmen när ingredienserna är helt blandade.

  7. Låt fyllningen svalna något. Fyll shumai-knytena genom att bilda ett ”o” med pekfingret och tummen på din icke-dominanta hand. Lägg ett dumplingark över o:et och använd en sked med din andra hand för att placera cirka 1 ½ matskedar [30 g] av fyllning i mitten av arket. Tryck ner fyllningen när du klämmer arket runt den, roterar och plattar ned botten av dumplingen, vilket skapar en cylindrisk form. Fyllningen ska nå toppen eller kanten av arket, om inte lite över till och med. Lägg de fyllda shumai-knytena åt sidan på en bricka eller servera allteftersom. Täck dumplingarken så att de inte torkar ut under tiden du arbetar.

  8. Under tiden förbereder du ångkorgen över kokande vatten. Linjera botten av ångkorgen med korgfoder. Fyll korgarna och se till att inte lägga dina dumplings för tätt. Ånga dem i tio minuter och servera omedelbart med en dippsås.

  9. Tips: Shumai kan förberedas i förväg, placeras på en bricka och lagras i kylskåpet täckt med plast i upp till 2 dagar. Du kan även frysa dem. (För att hålla bottnarna från att klibba fast på brickan kan du gnugga dem i lite majsstärkelse innan du förvarar dem.) För att frysa in lägger du dem på en bricka i ett enda lager. När de är genomfrusna kan du lägga över dem i en fryspåse för förvaring i upp till en månad. Tillaga dem från frysen på samma sätt, men ånga i ytterligare fem minuter.