Skip the navigation

Schwabiskt bondbröd

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid Chef
Import-Recipe - Swabian Farmer's Bread

Duration
Totalt2h30
Förberedelser1h50
Tillagning40min

Redskap

SifterSifter
StandMixerStandMixer
BreadBowlBreadBowl

Ingredienser

190 g

vetemjöl

270 g

rågmjöl

7 g

salt

200 ml

vatten

150 ml

varmt vatten

10 g

snabbjäst

1 msk

honung

45 g

surdegskultur

Steg för steg

  1. Blanda surdegskulturen med 170 g rågmjöl och 2 dl vatten. Täck med en ren handduk och låt jäsa över natten vid rumstemperatur.

  2. Värm upp brödskålen genom att fylla den med varmt vatten. Häll ut vattnet och torka skålen med en handduk. Sätt fast brödskålen med sikt- och vågdelen på köksmaskinen från KitchenAid. Sikta mjöl och salt på hastighet 1 i skålen.

  3. Blanda jästen i en liten skål med honung och 150 ml varmt vatten (40 C). Låt stå i 10 minuter och lägg till i brödskålen.

  4. Tillsätt surdegsblandningen till brödskålen.

  5. Fäst degkroken och knåda på hastighet 2 i 5 minuter.

  6. Ta bort degen från kroken och ta bort brödskålen. Strö lite mjöl på degen. Använd en hand för att vända och täcka degen i mjöl och täck sedan skålen med locket. Låt degen jäsa i 60 minuter.

  7. Ta av locket från skålen, ta försiktigt ut degen ur skålen och lägg den på en mjölad yta. Forma en boll genom att ta upp ena änden av degen, sträcka ut den och sedan vika den mot mitten som när du viker ett kuvert. Fortsätt tills degen ser ut som en rund brödlimpa. Placera försiktigt båda händerna på vardera sidan av den runda delen och böj försiktigt höger handflata runt den högra kanten samtidigt som du använder vänster hand för att rotera den runda delen på ytan. Den här åtgärden jämnar till degen till en rund bulle.

  8. Klä locket till brödskålen med bakplåtspapper. Lägg degen på locket och täck den med brödskålen. Låt degen jäsa i 30 minuter.

  9. Förvärm ugnen till 230 °C när degen står på andra jäsningen. Öppna brödskålen och snitta brödet. Stäng brödskålen och ställ in den i ugnen. Grädda i 30 minuter. Ta försiktigt ut brödskålen med grytlappar och grädda brödet i ytterligare 10 minuter, eller tills skorpan är gyllenbrun. Lägg brödet på ett galler för att svalna innan du skär det i skivor.