Skip the navigation

Rustikt rågbröd | snabbjäst

Import-Author - KitchenAid Chef
KitchenAid Chef
Import-Recipe - Quick rise rye bread

Duration
Totalt2h
Förberedelser2h

Redskap

StandMixerStandMixer

Ingredienser

150 g

rågmjöl

350 g

stenmalt vitt mjöl

1 tsk

finkornigt salt

25 g

färsk bryggerijäst

300 ml

ljummet vatten

mjöl

Steg för steg

  1. Att göra hembakat bröd är enklare än du tror, särskilt när du har knådningsförmågan hos köksmaskinen KitchenAid Artisan och den speciella ”jäsfunktionen” hos Twelix Artisan-ugnen. Med hjälp av båda dessa apparater jäser degen på bara 90 minuter och du får doftande, krispigt bröd på cirka två timmar. Den konstanta temperaturen som finns i ugnen under hela jäsningen och knådningsförmågan hos köksmaskinen gör att du slipper vänta på en andra jäsning. Dessa steg kan användas för ett antal olika recept.

  2. Lägg både mjöl och salt i skålen till köksmaskinen och fäst degkroken. Kör köksmaskinen på lägsta hastighet och blanda ordentligt.

  3. I en annan skål, löser du upp bryggerijästen i vattnet. Vattnet måste vara ljummet för om det är för varmt eller för kallt, kan det hämma eller göra jäsningen långsammare. Häll vattnet med jästen i skålen med degkroken fäst medan köksmaskinen är igång. Därefter ökar du mixningshastigheten gradvis till 8. Du kan behöva tillsätta lite mer vatten och en matsked mjöl.

  4. Stäng av köksmaskinen och lossa degkroken. Flytta över degen till en glasskål och aktivera ugnens speciella ”jäsfunktion”. Täck skålen med en fuktig trasa och ställ den i mitten av ugnen. Låt jäsa i 90 minuter.

  5. När degen har jäst, tar du ut den ur ugnen och väljer den professionella bakfunktionen för ”traditionellt bröd”. Platta ut degen på en mjölad arbetsyta och forma till en limpa. Gör ett snitt i form av ett kors på toppen och strö över mjöl. Ställ i ugnen och grädda i 33 minuter.