Potatissallad
Rejäl och jättegod potatissallad som kan avnjutas till lunch eller som tillbehör till grillat!
Redskap
Ingredienser
Portioner
4
ägg
4
potatisar, medelstora
4
morötter
1
persiljerot
200 g
rotselleri
200 g
gröna ärtor, färska eller frysta
4
stora saltgurkor
2 msk
färsk persilja
Steg för steg
Lägg ägg i en kastrull med kokande vatten och koka i 10 minuter. Ta ut äggen ur det varma vattnet och lägg försiktigt ner dem i iskallt vatten så att de svalnar, cirka 10 minuter. Torka och lägg åt sidan för att svalna helt.
Skala inte grönsakerna. Lägg potatis i en kastrull med kallt, saltat vatten. Koka upp vattnet och sänk värmen till medellåg nivå. Täck kastrullen med lock och låt sjuda tills de är mjuka rakt igenom, ca 20-25 minuter. Överkoka inte potatisen, när gaffeln går att föra in i potatisen med minsta motstånd, är potatisen klar. Stjälp upp potatisen ur kastrullen och ställ åt sidan för att svalna.
Lägg morötterna, persiljeroten och rotsellerin i en kastrull med kallt vatten och låt koka upp. Koka i ca 30-40 minuter tills det går lätt att föra in en gaffel. Stjälp upp potatisen ur kastrullen och ställ åt sidan för att svalna.
Lägg ärtorna i en kastrull med kokande vatten och låt koka i ca 3 minuter. Låt svalna.
Skala äggen. Skala potatis, morötter, persiljerot och rotselleri. Skala saltgurkan.
Montera en tärningsskiva på matberedaren och vrid hastigheten till 1. Tillsätt potatis, morötter, persiljerot, rotselleri, saltgurka och ägg i matningsröret för att tärna dem.
Lägg de tärnade grönsakerna i en skål. Lägg ärtorna i skålen. Tillsätt hackad persilja.
Blanda majonnäs, gräddfil, senap, salt och peppar i en liten skål. Lägg i grönsakerna och blanda.