Potatisgratäng gratin dauphinois
Den här gratängen är en fransk klassiker och är både vacker och god.
Redskap
Ingredienser
Portioner
30 g
smör
1,5 msk
mjöl
375 ml
mjölk
225 ml
grädde
3
vitlöksklyftor
1,5 tsk
salt
1 tsk
peppar
6 kvistar
färsk timjan
1 tsk
muskot
1,5 kg
potatis
105 g
gruyère-ost
Steg för steg
Smält smöret i en kastrull på medelhög värme. Tillsätt mjölet och rör om med en visp i två minuter.
Vispa i lite i taget av mjölken och grädden. Koka upp. Skala och finhacka vitlök. Lägg i vitlök, salt, peppar, timjan och muskot i pannan och småkoka på låg värme i fem minuter.
Skala potatisen. Sätt i den vändbara skär-/rivskivan med skärsidan uppåt i foodprocessorn. Tryck igenom potatisen på hastighet 1.
Vänd på skivan så att strimlingsskivan kommer uppåt och strimla osten på hastighet 2.
Pensla en ugnsfast form med smör. Häll i ett lager med sås. Lägg i 1/3 av potatisen. Toppa med sås och strö över 1/3 av osten. Fyll på med två lager till. Strö inte över ost över det sista lagret utan lägg det åt sidan.
Täck formen med aluminiumfolie och grädda i ugnen i en timme. Ta bort aluminiumfolien. Strö över osten och grädda i ugnen i 15 minuter i 200 °C tills ytan är gyllene.