Skip the navigation

Potatisgratäng gratin dauphinois

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid Chef
Import-Recipe - Gratin Dauphinois

Den här gratängen är en fransk klassiker och är både vacker och god.

Duration
Totalt1h40
Förberedelser25min
Tillagning1h15

Redskap

FoodProcessorFoodProcessor

Ingredienser

Portioner

30 g

smör

1,5 msk

mjöl

375 ml

mjölk

225 ml

grädde

3

vitlöksklyftor

1,5 tsk

salt

1 tsk

peppar

6 kvistar

färsk timjan

1 tsk

muskot

1,5 kg

potatis

105 g

gruyère-ost

Steg för steg

  1. Smält smöret i en kastrull på medelhög värme. Tillsätt mjölet och rör om med en visp i två minuter.

  2. Vispa i lite i taget av mjölken och grädden. Koka upp. Skala och finhacka vitlök. Lägg i vitlök, salt, peppar, timjan och muskot i pannan och småkoka på låg värme i fem minuter.

  3. Skala potatisen. Sätt i den vändbara skär-/rivskivan med skärsidan uppåt i foodprocessorn. Tryck igenom potatisen på hastighet 1.

  4. Vänd på skivan så att strimlingsskivan kommer uppåt och strimla osten på hastighet 2.

  5. Pensla en ugnsfast form med smör. Häll i ett lager med sås. Lägg i 1/3 av potatisen. Toppa med sås och strö över 1/3 av osten. Fyll på med två lager till. Strö inte över ost över det sista lagret utan lägg det åt sidan.

  6. Täck formen med aluminiumfolie och grädda i ugnen i en timme. Ta bort aluminiumfolien. Strö över osten och grädda i ugnen i 15 minuter i 200 °C tills ytan är gyllene.