Polska fyllda kåldolmar
Polska fyllda kåldolmar i tomatsås är en näringsrik och välsmakande rätt!
Polska fyllda kåldolmar
Polska fyllda kåldolmar i tomatsås är en näringsrik och välsmakande rätt!
Redskap
Ingredienser
500 g fläskbog, tärnad och kyld
250 g basmatiris, kokt och kylt
6 stora savoykålblad
500 g passerade tomater
500 ml grönsaks- eller kycklingbuljong
1 tsk salt
1/2 tsk peppar
Steg för steg
Fäst köttkvarnsdelen på köksmaskinen. Mal fläskbogen på hastighet 4.
Montera flatblandaren på köksmaskinen. Blanda bogen med kokt ris, 1/2 tesked salt och 1/4 tesked peppar på hastighet 4. Om du vill smaka av kryddningen kan du göra en liten biff av köttblandningen och steka i en liten stekpanna så att du kan smaka av den.
Förväll kålbladen i en stor gryta med kokande vatten tills de mjuknat. Om bladen har en tjock mittnerv kan du skära den tunnare med en liten kniv.
Klappa bladen torra med kökshandduk. Dela upp köttblandningen i 6 delar. Forma delarna till avlånga köttbullar och slå in dem i kålbladen som du lindar hårt.
Blanda buljongen med de passerade tomaterna i en kastrull. Krydda med 1/2 tesked salt och 1/4 tesked svartpeppar och lägg kåldolmarna tätt ihop i botten av kärlet. Koka upp på medelvärme, och lägg sedan på lock och småputtra på låg värme i cirka 45–60 minuter, tills kålen är mjuk. Rör inte om eller flytta kåldolmarna för mycket under tillagningsprocessen. Om det blir för mycket sås kan du öppna locket under kokningstiden så att lite av vätskan kan avdunsta.
Tips! Garnera med hackad persilja eller dill och servera med potatismos.