Redskap
Ingredienser
360 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 tsk riven muskot
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
225 g smör, rumstempererat
300 g mörkbrunt socker
1 ägg
kristyr till dekoration:
80 g äggvitor, rumstempererade
1 tsk citronjuice
225 g florsocker
Steg för steg
Gör så här: Fäst siktaren/vågdelen på köksmaskinen. Sikta mjöl, bakpulver och kryddor i en skål på hastighet 4. Ställ åt sidan.
Lägg smör och mörkbrunt socker i en separat skål till köksmaskinen. Montera flatblandaren och vispa på hastighet 4 tills färgen blir ljusare.
Vrid hastighetskontrollen till 2. Tillsätt ägg och salt och skrapa ner alla oblandade ingredienser från skålens sidor med en gummispatel om det behövs.
Blanda ingredienserna ordentligt. Tillsätt lite siktat mjöl i taget medan köksmaskinen är igång. Blanda tills det blir en deg.
Lägg degen mellan två lager plastfolie. Kavla ut den så att den blir 0,5 cm tjock. Ställ in kylskåpet i 20 minuter.
Ta ut den ur kylskåpet. Ta bort det översta lagret av plastfolie.
Skär kakorna i önskade former med hjälp av kakformar. Lägg kakorna på en bakplåt täckt med bakplåtspapper.
Grädda 10–12 minuter i en ugn som är förvärmd till 180 °C. Kakorna ska se torra ut men vara mjuka när du rör vid dem.
Ta bort dem från bakplåten och låt svalna på trådställningen.
Så här gör du kristyr: Lägg äggvitor i skålen till köksmaskinen med flatblandaren monterad. Blanda på hastighet 6 tills äggvitorna blir skummiga. Tillsätt citronjuice.
Tillsätt florsockret gradvis tills önskad konsistens uppnås.