Skip the navigation
Paj med brie och grönsaker

Paj med brie och grönsaker

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid Chef
Import-Recipe - Baked Brie Veggie Tart
Paj med brie och grönsaker

Krämig brie och grönsaker i gyllene pajdeg. Den här maträtten är en perfekt förrätt eller en värmande lunch. Tillaga den med en köksmaskin från KitchenAid.

Duration
Totalt50min
Förberedelser20min
Tillagning30min

Redskap

STAND_MIXERSTAND_MIXER

Ingredienser

Portioner

240 g

vetemjöl

35 g

fullkornsmjöl

225 g

smör, fast och skuret i 1 cm stora tärningar

1 tsk

salt

120 ml

isvatten

2

vitlöksklyftor, finhackade

8 stjälkar

sparris med ändarna bortskurna och skuren i 2,5 cm stora bitar

95 g

gröna ärtor

340 g

brieost, tunt skivad

färskriven parmesanost (till garnering)

85 g

honung (till garnering)

Steg för steg

  1. Sätt fast vispen i köksmaskinen. Häll mjöl, tärnat smör och salt i skålen. Sätt på köksmaskinen på hastighet 1 i 30 sekunder och öka sedan till hastighet 4 i 1–2 minuter (eller tills smörkuberna ser ut att vara hälften av den ursprungliga storleken). Sänk hastigheten till 2. Låt köksmaskinen köra och häll försiktigt i det kalla vattnet, häll ungefär en matsked varannan sekund. Stäng av köksmaskinen (degen kommer att ha klumpar) och samla ihop hela degen med handen i skålen. Kläm och tryck på degen medan du arbetar.

  2. Lägg upp degen på en lätt mjölad yta och forma den till en boll. Använd sedan handloven för att vika degen på hälften emot dig och sedan trycka nedåt igen. Fortsätt med denna process 3 eller 4 gånger, eller tills degen kan formas till en platta och det fortfarande går att se smörfläckar. Överarbeta inte degen. Forma en skiva, vira in degen i plastfolie och kyl den i kylskåpet medan du förbereder fyllningarna.

  3. Värm en stekpanna på medelhög värme. När den är varm tillsätter du smör och finhackad vitlök. Fräs vitlöken i ca 1 minut så att den börjar dofta och tillsätt sedan den hackade sparrisen och ärtorna. Rör om så att de täcks jämnt av smöret och vitlöken. Tillaga sedan i 2–3 minuter och rör om då och då. Ta bort från värmen.

  4. Förvärm ugnen till 220 °C. Mjöla bänkskivan, skär degen i hälften, forma den till en skiva igen och kavla sedan ut den andra halvan av degen till en stor fyrkant. Beskär kvadratens kanter så att den får raka sidor och skär sedan kvadraten i fyra delar.

  5. Lägg de 4 degkvadraterna på en plåt. Lägg brieskivorna i en liten cirkel mitt på varje ruta. Lämna 2,5 cm utrymme runt alla kanter. Dela brieskivorna i mindre bitar vid behov. Vik försiktigt in degen över kanten på brieosten, men lämna en öppning i mitten som du kan fylla med grönsaker. Vecka degen så att den hålls på plats.

  6. Täck brieostens överdel med stekta grönsaker. Upprepa processen med den andra hälften av degen. Pensla degen på alla pajer med uppvispat ägg och riv generöst med parmesanost över varje.

  7. Sätt in pajerna i en förvärmd ugn och grädda i 28–35 minuter, eller tills skorpan är gyllenbrun och osten bubblar. Ta ut ur ugnen och ringla rikligt med honung över varje paj. Servera omedelbart.