Skip the navigation

Örtig zucchiniquiche

Import-Author - KitchenAid Chef
KitchenAid Chef
herbedzucchiniquiche_wallpaper.jpg

Vem sa zucchini är en tråkig grönsak? Gör en quiche med den så får du ett nytt perspektiv.

Duration
Totalt1h20
Förberedelser45min
Tillagning35min

Redskap

FoodProcessorFoodProcessor

Ingredienser

Portioner

180 g

mjöl

115 g

osaltat smör, kallt

50 g

matfett, tärnat och fryst

1/4 + 1 tsk

salt

75 ml

vatten

4

stora ägg

120 ml

vispgrädde

120 ml

mjölk

1 tsk

peppar

1/2 tsk

vitlökspulver

220 g

squash

140 g

lagrad cheddar, gruyère, fontina eller annan vit hårdost

20 g

persilja, grovhackad

1/2

färsk timjan

Steg för steg

  1. Sätt i degkniven i matberedaren. Tillsätt mjöl, 1/4 tesked salt, smör och matfett. Stäng och fäst locket och pulsera sedan 8–10 gånger. Ta bort mataren från matningsröret och tillsätt 1 matsked isvatten åt gången, pulsera efter varje gång och fortsätt sedan att pulsera ytterligare 5 till 6 gånger, eller tills blandningen ser fuktig ut. (OBS! Överbearbeta inte. Smörsmulorna ska vara stora som ärtor.)

  2. Häll över degblandningen från arbetsskålen till en stor skål. Pressa försiktigt degen mot skålens sidor och samla alla smulor i en boll. Platta till bollen till en skiva, strö över båda sidorna med lite mjöl och linda in degen i plastfolie. Låt vila och kyl degen i 30 minuter i kylskåpet.

  3. Förgrädda pajskalet. Mjöla lätt din arbetsyta och kavla ut degen till en stor cirkel som är 5–7 mm tjock. Använd kaveln för att rulla upp degen och lägg den sedan i pajformen. Skär av överflödig deg, kläm fast kanterna på degen och stick hål på ytan med en gaffel. Placera sedan det förgräddade pajskalet i frysen för att ordentligt kyla det innan du bakar (cirka 20 minuter). Medan skorpan svalnar placerar du ugnshyllan i den nedre tredjedelen av ugnen och förvärmer ugnen till 220 °C.

  4. När skalet är helt kylt river du av en bit aluminiumfolie och smörjer en cirkel i mitten på den som är 5 cm bredare än din pajform. Placera den smörjda sidan ned på det kylda skalet och tryck folien helt mot sidorna. Täck ytan på formen med vanliga torkade bönor (eller bakvikter om du har sådana) och grädda skalet i 15–18 minuter, eller tills sidorna börjar bli bruna. Ta ut skalet ur ugnen och ta försiktigt bort folien och bönorna. Sänk ugnstemperaturen till 190 °C och sätt tillbaka skalet i ugnen i ytterligare 4–6 minuter. När skalet är gyllene tar du ut det ur ugnen och ställer det åt sidan för att svalna på ett bakgaller.

  5. Gör fyllningen. Sätt i rivskivan i matberedaren. Stäng och fäst locket och vrid till högt läge. Mata in zucchini i matningsröret och använd mataren för att trycka in den i strimlaren. Ta bort den strimlade zucchinin från arbetsskålen och lägg den i en finmaskig sil som placeras över en skål. Strö över lite salt över zucchinin, rör om för att täcka jämnt och ställ sedan åt sidan.

  6. Sätt tillbaka rivskivan i matberedaren. (Du behöver inte rengöra arbetsskålen.) Stäng och fäst locket och vrid det till högt läge. Skiva osten i block som passar in i matningsröret och lägg sedan i osten i matningsröret och använd mataren för att trycka in den i strimlaren. Häll över den strimlade osten från arbetsskålen till en större skål.

  7. Sätt i vispskivan i matberedaren. (Du behöver inte rengöra arbetsskålen.) Tillsätt ägg, mjölk, grädde, 1 tesked salt, peppar och vitlökspulver. Stäng och fäst locket, vrid sedan till hög hastighet och vispa blandningen i 10–12 sekunder. Häll över blandningen i skålen med osten och tillsätt hackad persilja, färsk timjan och citronskal.

  8. Använd din hand för att pressa vattnet från zucchinin och tryck det mot den finmaskiga silen för att få det så torrt som möjligt. Tillsätt zucchinin i äggblandningen och rör om för att blanda alla ingredienser. Ställ det förgräddade pajskalet på ett bakplåt och häll sedan äggblandningen i formen. Grädda quiche i 30–35 minuter, eller tills fyllningen har stannat och mitten är fluffig och lätt gyllenbrun. Använd aluminiumfolie över pajkanten under de första 20 minuterna för att förhindra att skalet bränns vid. Låt din quiche svalna på ett bakgaller i minst 30 minuter före servering.

  9. Tips: För att förhindra att pajkanten blir bränd kan du använda lite aluminiumfolie (eller ett pajskydd om du har det). Du kan göra ett pajskydd genom att vika 30 cm bred folie fyrdubbel. Klipp ut mitten med en sax och runda av hörnen så att du får en 5 cm bred ring. Vik upp ringen och lägg den på pajen. Ta bort folieringen under de sista 10 minuterna av gräddningen.