New york cheesecake
Klassisk New York cheesecake som är krämig och ser helt underbar ut.
Redskap
Ingredienser
Portioner
110 g
digestivekex
160 g
strösocker
60 g
smör, smält
600 g
färskost
2 msk
vetemjöl
2/3 tsk
vaniljextrakt
40 ml
citronjuice
2
ägg
140 ml
gräddfil
Steg för steg
Lägg digestivekexen i foodprocessorn. Blanda på hastighet 2 tills kexen har brödsmulekonsistens. Tillsätt 1 msk socker och smält smör och blanda i 1 minut på hastighet 2 tills den är väl blandad.
Lägg bakplåtspapper i botten på en form (23 cm) med löstagbar botten. Fäst sidorna på formen (det papper som inte behövs sticker ut vid formens botten).
Tryck ut kakblandningen i formen. Grädda i 10 minuter på 180°C. Ta ut formen ur ugnen och låt svalna något.
Lägg färskosten i köksmaskinens skål med flatblandare. Vrid hastighetskontrollen till 2. Vispa färskosten i 2 minuter. Tillsätt socker gradvis och fortsätt att blanda tills sockret är helt blandat.
Tillsätt mjöl, vaniljextrakt och citronjuice och vispa i ytterligare en minut.
Byt ut flatblandaren mot ballongvispen. Tillsätt 3 ägg. Vispa i två minuter på hastighet 2. Känn efter några gånger för att se till att blandningen är så jämn som möjligt.
Tillsätt gräddfil och fortsätt vispa i ytterligare en minut.
Pensla sidorna på formen med lite smör och täck dem med bakplåtspapper. Häll färskostblandningen i formen.
Grädda i 15 minuter på 180°C. Sänk temperaturen till 110 °C och grädda i 45 minuter. Stäng av ugnen och låt cheesecaken svalna i ugnen i 2 timmar.
Toppa cheesecaken med gräddfil blandat med socker och citronjuice.