Morotskaka med sötpotatis och färskostfrosting
Alla förtjänar lite extra sötma i livet, som att ha sötpotatis i din morotskaka.
Redskap
Ingredienser
Portioner
2
sötpotatis, skalad och delad i fyra delar
3
stora morötter, skalade
4
stora ägg
240 ml
vegetabilisk olja
240 ml
kärnmjölk
1 tsk
vaniljextrakt
320 g
vetemjöl
200 g
socker
1 tsk
malen kanel
1 tsk
mald kryddnejlika
1 tsk
mald ingefära
1/2 tsk
kryddpeppar
1,5 tsk
bikarbonat
2,5 tsk
bakpulver
1/2 tsk
salt
230 g
smör
450 g
färskost
350 ml
gräddfil
1
vaniljstång, delad och urskrapad
450 g
florsocker
200 g
valnötter, hackade
Steg för steg
Värm ugnen till 160 °C och smörj två 23 cm kakformar och täck bottnarna med bakplåtspapper.
Fäst rivningskniven på matberedaren, fäst locket, vrid till hög hastighet och lägg sötpotatis och morötter i matningsröret en i taget. Använd mataren för att strimla och när du är klar stänger du av maskinen och ställer ingredienserna åt sidan.
Fäst flatblandaren på köksmaskinen och tillsätt ägg, olja, vanilj och kärnmjölk i köksmaskinens skål och vrid till hastighet 3, blanda ordentligt och tillsätt sedan sötpotatis och morötter och blanda ihop.
Ta en ny skål och sikta ihop mjöl, socker, kanel, kryddnejlika, ingefära, bikarbonat, bakpulver, salt och kryddpeppar. Tillsätt långsamt de torra ingredienserna i de våta och blanda för hand med en slickepott tills alla ingredienser har blandats ner.
Överför smeten till kakformarna och grädda i 25 till 30 minuter eller tills mitten är fast. Ta ut den ur ugnen och låt svalna på gallret.
Förbered frostingen genom att fästa ballongvispen på köksmaskinen och lägg sedan i smör, färskost, gräddfil och vanilj. Vrid till hastighet 6, vispa tills blandningen är slät och tillsätt sedan florsocker långsamt och blanda tills frostingen är slät. Fyll ett lager med frosting och bred frosting över kakans sidor och topp. Toppa med hackade valnötter om så önskas.