Miniäppelrospajer
Läckra små äppelpajer som bländar allas ögon och smaklökar.
Redskap
Ingredienser
Portioner
125 g
mjöl
1/4 tsk
salt
20 g
kallt vatten
100 g
smör
4
äpplen
4 msk
aprikossylt
1
ägg, vispade
Steg för steg
Häll mjöl, vatten, och salt i skålen till en köksmaskin med degkrok. Knåda på hastighet 2 i fem minuter tills det blir en jämn deg.
Ta ut degen ur skålen, täck över den med plastfolie och ställ den i kylen i 30 minuter.
Kavla ut degen till en lång rektangel. Kavla ut smöret med en kavel. Lägg smöret i mitten av degen och vik kanterna över toppen.
Vrid degen ett kvarts varv åt höger och kavla ut den i en rektangel igen. Vrid ett kvarts varv åt höger igen.
Kavla ut den igen till en lång rektangel och vik sedan in den i tre delar igen.
Täck degen igen och kyl den i 1 timme.
Kavla ut degen, trimma kanterna vid behov och skär i långa strimlor.
Ta bort kärnorna i äpplena och skär dem i tunna kilar. Placera äppelkilarna på den övre halvan av degremsorna. Täck den nedre halvan av degremsorna med aprikosylt.
Rulla ihop degen. Lägg minipajerna i en smord muffinform och pensla med det vispade ägget. Grädda i 20 minuter i en förvärmd ugn i 200°C.