Skip the navigation

Mandelkaka med choklad

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid Chef
Import-Recipe - Chocolate almond cake

Denna kladdiga chokladkaka med inslag av kaffe är den perfekta efterrätten. Använd en glutenfri mörk choklad för att göra receptet helt fritt från gluten.

Duration
Totalt55min
Förberedelser20min
Tillagning35min

Redskap

StandMixerStandMixer

Ingredienser

Portioner

180 g

mörk choklad (gärna glutenfri)

180 g

smör

180 g

mandelmjöl

180 g

strösocker

1/2 tsk

vaniljextrakt

30 ml (enkel)

espresso, nybryggd

10 g

kakaopulver

3

ägg, separerade

Steg för steg

  1. Smält chokladen och smöret i vattenbad (en liten skål ovanpå en kastrull med sjudande vatten). Rör ihop.

  2. Lyft bort skålen från kastrullen och tillsätt mandelmjöl, hälften av sockret, vaniljextrakt, espresso, kakaopulver och äggulor. Blanda och låt svalna en stund.

  3. Lägg äggvitorna i skålen till köksmaskinen med vispen och vispa på hastighet 10 till skummig konsistens. Tillsätt därefter resten av sockret. Vispa tills glansiga styva toppar bildas.

  4. Sätt fast skålen med chokladblandningen på köksmaskinen med flatblandare. Tillsätt en stor skopa av äggvitorna till chokladblandningen och blanda på hastighet 2 tills chokladblandningen får en lösare konsistens.

  5. Sänk till omrörningshastighet och tillsätt resten av äggvitorna en skopa i taget.

  6. Häll kaksmeten i springform med bakplåtspapper och grädda i 30 minuter i förvärmd ugn på 170 °C. Låt kakan svalna i ugnen med dörren något öppen.