Makowiec - polsk vallmokaka
Makowiec - polsk vallmokaka
Redskap
Ingredienser
250 g vallmofrön
40 g smör, mjukt
2 msk rörsocker
60 g honung
60 g russin
80 g kanderat apelsinskal
1 msk mandelextrakt
1 msk rom
350 g vetemjöl
135 ml mjölk, varm
100 g smör, smält
4 ägg
50 g socker
1 tsk salt
15 g torrjäst
Steg för steg
Lägg vallmofröna i en gryta, täck med vatten och låt koka upp. Koka i 25 minuter och låt svalna helt.
Låt vallmofröna rinna av i en sil täckt med gasbinda, en ostduk eller bomullslärft.
Fäst köttkvarnen i metall med den fina malningsskivan. Mal vallmofröna två gånger på hastighet 4.
Blanda vallmofrön med honung, rörsocker, russin, kanderade apelsinskal, mandelextrakt, rom och mjukt smör.
Lägg mjöl, socker, salt och torrjäst i en skål till köksmaskinen med degkrok. Separera äggen och tillsätt äggulorna i skålen.
Börja blanda på hastighet 2 och tillsätt gradvis varm mjölk (40 grader C).
Knåda i fem minuter. Tillsätt det smälta smöret. Fortsätt knåda tills degen går ihop. Täck med en handduk och låt jäsa i 60 minuter.
Dela degen i två lika stora delar. Kavla ut varje del till en rektangel.
Vispa äggvitorna till hårda toppar och fördela de vispade äggvitorna över degen. Fördela vallmofröfyllningen över degen.
Vik in degens ändar mot mitten och rulla ihop degen. Börja med en av de långa ändarna.
Rulla bakplåtspapper två varv runt rullen och lämna 3 cm utrymme för degrullen att jäsa. Ställ åt sidan på en varm plats och låt jäsa i ca 30–45 min.
Grädda i förvärmd ugn på 180°C i 35–40 minuter. Ta ut och låt svalna.