Skip the navigation

Makowiec - polsk vallmokaka

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid Chef
Import-Recipe - Makowiec
Makowiec - polsk vallmokaka

Duration
Totalt1h45
Förberedelser40min
Tillagning1h5

Redskap

STAND_MIXERSTAND_MIXER
MEAT_GRINDERMEAT_GRINDER

Ingredienser

250 g

vallmofrön

40 g

smör, mjukt

2 msk

rörsocker

60 g

honung

60 g

russin

80 g

kanderat apelsinskal

1 msk

mandelextrakt

1 msk

rom

350 g

vetemjöl

135 ml

mjölk, varm

100 g

smör, smält

4

ägg

50 g

socker

1 tsk

salt

15 g

torrjäst

Steg för steg

  1. Lägg vallmofröna i en gryta, täck med vatten och låt koka upp. Koka i 25 minuter och låt svalna helt.

  2. Låt vallmofröna rinna av i en sil täckt med gasbinda, en ostduk eller bomullslärft.

  3. Fäst köttkvarnen i metall med den fina malningsskivan. Mal vallmofröna två gånger på hastighet 4.

  4. Blanda vallmofrön med honung, rörsocker, russin, kanderade apelsinskal, mandelextrakt, rom och mjukt smör.

  5. Lägg mjöl, socker, salt och torrjäst i en skål till köksmaskinen med degkrok. Separera äggen och tillsätt äggulorna i skålen.

  6. Börja blanda på hastighet 2 och tillsätt gradvis varm mjölk (40 grader C).

  7. Knåda i fem minuter. Tillsätt det smälta smöret. Fortsätt knåda tills degen går ihop. Täck med en handduk och låt jäsa i 60 minuter.

  8. Dela degen i två lika stora delar. Kavla ut varje del till en rektangel.

  9. Vispa äggvitorna till hårda toppar och fördela de vispade äggvitorna över degen. Fördela vallmofröfyllningen över degen.

  10. Vik in degens ändar mot mitten och rulla ihop degen. Börja med en av de långa ändarna.

  11. Rulla bakplåtspapper två varv runt rullen och lämna 3 cm utrymme för degrullen att jäsa. Ställ åt sidan på en varm plats och låt jäsa i ca 30–45 min.

  12. Grädda i förvärmd ugn på 180°C i 35–40 minuter. Ta ut och låt svalna.